Женете се за по-малката сестра

Съпругите с каки раждат по-здраво поколение и не пълнеят

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Дани от сестрите Миноуг е по-добрата партия за брак от кака й Кайли

Група швейцарски и новозеландски учени са стигнали до извод, че жените, които имат по-големи сестри, са с по-добри шансове да родят здраво потомство. Освен това при тях склонноста към напълняване е по-малка. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology and Community Health.

Учените са иследвали над 13 хиляди двойки сестри в Швейцария, родени между 1991 и 2009 г. В резултат била установена взаимовръзка межу поредността в раждането на сестрите и бъдещата маса на телата им, която се изчислява с индекс.

Тази корелация показала устойчивост в почти 1/3 от случаите. Навършвайки 25 години, по-големите сестри имат 30 % повече шансове да напълнеят в сравнение с по-малките им сестри.

Според учените, тенденцията се обяснява с факта, че когато жената е бременна за първи път, нейните кръвоносни съдове са по-тънки и по-тесни. Затова първородното дете получава по-малко хранителни вещества в утробата и компенсира това в годините напред. Второто дете се храни по-добре в утробата и няма нужда да наваксва.

Експетрите не отричат и влиянието на социалните фактори. Те са отчели конкуренцията за вкусната храна и по-малките финансови харчове за второто дете, в сравнение с  първото.

Тагове: 

Още от Семейство
.