14 забавни и ужасяващи традиции по света

Обичаи, които меко казано ще ви се сторят странни

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка: borsonline

Светът и народите са странни и разнообразни. Те се отличават с редица традиции. Разликата в културите се изразяват в това, че понякога нещата, които се смятат за съвсем нормални в дадена култура, изглеждат странни и необикновени за друга. Обичаите са нещо прекрасно, защото сплотяват. Друг е въпросът около какво.

Вижте тези 14 традиции по света – от забавни до ужасяващи, повечето от които продължават да се спазват и до днес

1.Каганери – Испания

Каталунците си имат доста странна, но и забавна коледна традиция. Сред декорациите, изобразяващи сцената от раждането на Христос, те крият малки фигурки на акащи хора, които приятелите им и останалите членове на семейството трябва да открият. Смята се, че те олицетворяват равенството между хората, без значение от пол, раса и религия, тъй като всички ходят до тоалетна.

Децата особено много се забавляват, а производство на фигурките буквално се е превърнало в препитание за някои майстори.Традицията съществува от XVII в. и днес е често срещана практика фигурките да са с ликове на знаменитости.

2.Търкаляне на сирене – Англия

Този английски обичай се провежда ежегодно. Млади хора се търкалят надолу по стръмен хълм в преследване на кръгла пита от сирене, пусната преди тях. Въпреки че обичаят е забавен, доста от участниците се връщат ранени или със счупени крайници. Историята за търкалящото сирене датира от 1800 г.

3.Ла томатина – Испания

Томатина е фестивал, който се провеждан всяка последна сряда от месец август в град Буньол (Валенсия).  Десетки хиляди от различни части на света посещават фестивала всяка година, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.  Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки.

Обичаят е станал международно известен и вече е културен феномен. Все още не е ясно как точно е започнала традицията, но хора от цял свят се стичат в Испания, за да станат част от хаотичното мятане на зеленчука.

4.Фестивал "Банкета на маймуните" – Тайланд

Фестивалът на маймуната в Тайланд e истинско пиршество за живеещите там маймуни с 3000 кг плодове и зеленчуци. Всяка  последна неделя от месец ноември е запазена за банкета на маймуните. Тоновете от  плодове и зеленчуци са предоставят на маймуните в чест на Хануман, бога на маймуните. Партито е в чест на макаците (род маймуни), които са станали интегрирана част от местното общество, въпреки своята склонност към джебчийство.

За да се разбере значението на този празник, човек трябва да разбира ролята на маймуните в културата на града. Въпреки че те са пакостливи и разрушителни, хората вярват, че носят късмет и богатство, и затова и ги търпят.

5.Почерняване на булката – Шотландия

Шотландците също си имат доста интересен обичай. Дни преди сватбата, бъдещата булка бива заливана с всякаква мръсотия, кал, яйца, пудра и какво ли още не, след което трябва да обикаля града, изглеждаща по този начин. В този обичай  булката е като метафора на трудностите, през които преминава всеки брак, но и които трябва да понесеш геройски, за да продължиш напред.

6.Гърнинг – Англия

Гърнинг (изкривен израз на лицето) е английски обичай, който се провежда ежегодно. Същото име носи и селски празник, на който се правят хумористични лицеви гримаси, започнали още през 1267 година. Обичаят станал толкова популярен, че дори създали Световно първенство по Gurning. Петър Джакман, който печели четири поредни титли на шампионата, взима обичая доста на сериозно. Джакман стига до там, че през 2000 г. претърпява хирургична процедура, с която премахва зъбите си, за да може да прави по-лесно гримасите.

7.Ден на гъските – Испания

Доста по-зверска традиция от родното тричане имат испанците. Денят на гъската, представлява испанска традиция, при която над водата се провесва гъска, а млади мъже минават отдолу с лодки и скачат в опит да откъснат намазаната й с мас глава. За награда победителят взима тялото на гъската и го занася у дома. Състезанието дава възможност на младежите да покажат на момичетата силата и качествата си. Някога то се е провеждало из цяла Испания с жива гъска. Днес вече провесваната гъска не е жива и обичаят се спазва само на Фестивала в Сан Антолин в Лекейтио.

8.Връзване на краката – Китай

Някога символ на красота и класа, пристягането на стъпалата, известно още като лотосови крачета, се прилагало в Китай от X в. Тази традиция е наистина ужасяваща – младите момичета трябвало да преживеят нечовешка болка. В продължение на почти цяло хилядолетие момичетата в Китай на възраст между 3 и 14 години ставали жертва на болезнена традиция, при която краката им били чупени и бинтовани, за да не пораснат прекалено много, а да останат малки и елегантни.

Пристягането на краката е било белег за класата на жената и е прието като символ на красотата в китайската култура. Освен това лотосовите крачета са били предпоставка за намиране на съпруг.

Въпреки многобройните опити за забрана на обичая, това било постигнато чак през 1949 г., когато Китайската комунистическа партия дошла на власт и забранила обичая.

9.Рязане на пръсти – Индонезия

Повечето култури оплакват загубата на любим човек, но тази ужасяваща традиция се практикува от жените на племето Дани в Индонезия. След като загубят свой близък, те трябва да отрежат един от пръстите си в знак на емоционалната болка, която преживяват и респект към духа на загиналия. Практиката цели да се умилостивят духовете на загиналите. За щастие на жените от племето, днес този обичай  почти не се спазва заради усложненията след отрязването на пръста.

10.Борба между камили - Турция

Борбата между камили е популярно събитие в Турция, по време на което зрителите гледат в захлас борба между две специално отгледани мъжки камили. Шампионатът по борба на камили в Селчук се провежда ежегодно през декември или януари, обикновено около 15-то число на месеца. Фестивалът съвпада с размножителния период на камилите. Това е зрелищно събитие, което не може да се види по друго време на годината. Сериозните произшествия са рядкост, но наблюдателите трябва да внимават разярените камили да не ги наплюят.

11.Забрана за използване на банята – Малайзия

Тидонг е името на група хора в Северно Борнео (Малайзия), които имат един не много приятен сватбен обичай. Три денонощия след сватбата на булката и младоженеца е забранено да ходят до тоалетната или да се къпят. Смята се, че обичаят ще им донесе дълъг, щастлив и плодороден брак. За да бъде спазена традицията, младоженците могат да пият и ядат по съвсем малко, а членовете на семейството зорко ги наблюдават.

12.Хвърляне на бебета – Индия

Плашещи и зловещи могат да изглеждат понякога ритуалите, които уж имат за цел да донесат здраве, щастие и берекет. В Индия например съществува ритуал по хвърляне на бебета. Хиндуистки свещеници хвърлят новородени или няколко месечни бебета от покрива на 15 метров храм върху разпъната от мъже кърпа. Според вярванията „летенето“ ще направи малкото същество по-силно.

13.Готул - Индия

Ритуалът Готул е част от традициите на племето Мадия, живеещо в централната част на Индия. Това е събиране на млади момичета и момчета, които прекарват цяла нощ заедно, за да се научат на песни, танци, пеене, пушене и секс. След като са употребили алкохол момичетата спят с когото пожелаят. Ако някое от момичетата забременее, то после цялото племе осиновява детето, защото не се знае кой е бащата.

14.Фестивал на железния фалос

Въпреки неловките усмивки и смях от западняците, това е древна традиция, която е  смятана за празник на плодородието. Пенисът е в центъра на събитието, повсеместно и под всякаква форма - в илюстрации, сладкиши, декорации и др. Фестивалът на плодовитостта се провежда през пролетта в Кавазак – Япония и е централизиран около местно светилище, символ на дълбока почит към пениса. Преди години светилището е било много популярно сред проститутки, които искали да се помолят срещу болестите предавани по полов път. Твърди се, че в него има божествени сили, които пазят бизнеса просперитета, лесното постижение на целите, брака и хармонията между съпрузите и т.н.

Съществува и легенда, според която демон се скрил в млада девойка и успял да кастрира двама младежа в първата им брачна нощ, докато един ковач не излял железен фалус, който бил използван за счупване на зъбите на демона. Това довело до обожествяването на “уреда”.

В днешно време фестивала се използва, за да се събират средства в помощ на изследванията за лекарство срещу СПИН.

 

 

Тагове: 

Още от Живот
.