6 идеи как да се справим с „късните“ гости у дома

Когато пиенето и храната свършат, гостите се сещат, че е време да си тръгват

24
прочитания
От
JILO.BG

За българското гостоприемство е много характерна народната мъдрост - „Гостите носят винаги радост, ако не на идване, то на тръгване“. Често сме изправени пред неудобното положение да намерим най-подходящия начин да подканим гостите си да си тръгнат, когато те самите не се усещат че вече са прекалили с гостоприемството ни.  Особено, когато гостите са употребили по-голямо количество алкохол е трудно, дори невъзможно да се досетят, че на вас вече ви се спи и не ви се слушат едни и същи истории по няколко пъти. Най-вероятно с нетърпение очаквате гостите да започнат да се приготвят за тръгване, но това така и не се случва в рамките на едно приемливо за вас време. Затова не е нужно да се самоизмъчвате прозявайки се сънливо на масата, а е добре да вземете мерки и да съобщите по някакъв начин на гостите, че е време да си отиват. Ето и няколко изпробвани варианта за справяне с недосетливи „посетители“.

1. Алкохолът свърши

Извинете се най-учтиво, че нямате повече алкохол вкъщи и предложете кафе, което е напомняща нотка за приключване на вечерта. Ако все пак гостите продължат да упорстват и предложат да доставят алкохол чрез поръчка по телефона, откажете поради причината, че на вас ви е лошо и не ви се пие повече. Това би показало недвусмислено на пийналия гост, че тук вече не е интересно и може да продължи запивката си в някое заведение. Предложете да му извикате такси, за да ускорите процеса.

2. Раздигане на масата

Започнете да разчиствате празните чинии и чаши, като в същото време отворите прозореца широко за да се проветрява. Ако сезонът е студен, това ще прикани гостите ви да си отидат у дома на топло. Дори може  да започнете да миете измърсените съдове или да зареждате миялната машина, ако имате такава. Това би подсказало на по-досетливите, че е дошло време да си ходят, а на недосетливите, че тук вече няма „хапка и пийка“ и е време за смяна на заведението.

3. Внезапно неразположение

Започнете да търсите домашната аптечка с лекарства, като на всеослушание обявите, че мигрената ви е „стегнала“ и трябва да си легнете. Друга идея за внезапно заболяване е, като се наведете да извадите нещо от шкафа, рязко да изкрещите уж от болка, за да инсценирате сецване на кръста, обострена дископатия или бъбречна криза. Извинете се любезно за настъпилото неудобство и отпратете гостите си.

4. Спрете да общувате

Отговаряйте кратко и ясно, без да влизате в обяснения и излишно бърборене с цел да станете скучна компания за гостите. Мълчанието и незаинтересоваността от темите на събеседниците ще им напомни, че сигурно сте изморени и затова се държите по този начин. Сигналите на тялото при умора са еднакви при повечето хора и щом започнете да се прозявате, да си потърквате очите, да се въртите нервно на неудобния стол, това ще е сигурен знак за гостите, че е добре да си тръгват.

5. Вежливо отпращане

За по-смелите и зачитащи собствените си нужди пред тези на другите има няколко подходящи фрази за любезно изпращане. Използвайте вашата богата фантазия и измислете реплики от рода: „Хайде сега си отивайте, че утре дълъг ден ми предстои!“, „ Вече съм изморена, ако искате утре вечер може да излезем някъде!“, „ Хайде да приключваме за тази вечер, че няма да остане време да си починем!“. Все пак гостоприемството си има граници и не е нужно да си разваляте спокойствието и комфорта за сметка на другите. Дори и да ви се разсърдят заради вашето „негостоприемство“,  това не е ваш проблем. Не е нужно да угаждаме на другите, докато ние самите не се чувстваме добре в тази позиция.

6. Излизане на заведение

Вместо всеки път вие да сте домакини и да посрещате и изпращате гости, поемайки цялата къщна работа, излезте на ресторант, клуб или механа. Това е много добро решение и ви дава възможност да си тръгнете когато си поискате, без да се налага да се прозявате и разболявате. Разходите за вечерята навън едва ли ще надхвърлят много средствата изразходвани за домашната трапеза, а и домакините се облекчават от трудоемката работа около всичко това. 

Тагове: 

Още от Семейство
.