Чарлз Буковски циничен до безобразие

Някои хора не са в състояние да се побъркат – те имат ужасно скучен живот, според Буковски

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:quotevadis.com

Писал е не за красивите неща в живота, а за грозните, нерадостните, които е трудно да приемеш и да преглътнеш. Известен е с това,че пие много, спи с неприемливо много жени и има безкомпромисен език.

Хенри Чарлз Буковски, както сп.Таймс го нарича „лауреатът на американския долнопробен живот“ е бил страстен почитател на класическата музика, комарджия и алкохолик. Най-добре произведенията му описва един коментар на в. „Обзървър“: „Във времена на конфронтизъм Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите.“

Докато е жив той става най-четеният американски писател в света, като само в Германия-неговата родина, биват продадени над 2.2 милиона от неговите книги.

За любовта, алкохола, смисъла на живота, самотата, парите и загубите в живота няколко от неговите незабравими цитати:

“Винаги са ме обвинявали, че съм циничен. Мисля, че цинизмът е като киселото грозде. Мисля, че цинизмът е слабост. Той казвa, че всичко е сбъркано. ВСИЧКО Е СБЪРКАНО! Сещаш ли се? Това не е правилно, онова не е правилно. Цинизмът е онази слабост, която не позволява на хората да се приспособят към онова, което се случва в момента. Да, цинизмът определено е слабост, точно както оптимизма. “Слънцето грее, птичките пеят, така че усмихнете се.” Това също са пълни глупости. Истината е някъде по средата. Каквото е, такова. Ако не си готов да го приемеш… толкова по-зле”.

“Алкохолът е може би едно от най-великите неща, които са се случвали на този свят… заедно с мен. Да, това са две от най-великите събития, които Земята познава. И затова…ние вървим заедно.”

“Има и по-лоши неща от това да си сам, но често отнема десетки години, за да го проумееш. И най-често, когато го направиш, вече е твърде късно, а няма нищо по-лошо от това да е твърде късно…”

 “Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.”

“Ако се бях родил жена, сигурно щях да стана проститутка. Но понеже се бях родил мъж, непрекъснато копнеех за жени, и колкото по-долни – толкова по-добре. И все пак жените – свестните жени – ме плашеха, защото те в крайна сметка искат душата ти, а аз исках да си запазя онова, което ми бе останало от моята.”

“И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери.”

“На всяка Жана Д’арк се пада по един Хитлер.”

“Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш, ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш, а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

“Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.“

“Най-лошото нещо за един писател е да познава някой друг писател, а когато познава голям брой други писатели, става ужасно. Все едно много мухи са кацнали на едно и също лайно.”

“Човек не може да сере срещу течението, братле.”

“Не мразя хората, просто се чувствам добре, когато не са около мен.”

“Това, което има най-голямо значение, е колко добре ходиш през огъня.”

“Амбицията ми е осакатена от мързел.”

“Ако губиш душата си и го знаеш, тогава имаш още душа за губене.”

“Проблемът е, че интелигентните хора са пълни със съмнение, докато глупавите са пълни с увереност.”

“Намери това, което обичаш и му позволи да те убие.”

“Ти имаш душата ми, аз притежавам твоите пари.”

Тагове: 

Още от Забава, Шоу
.