10 неща, които не знаем за себе си

Да опознаеш себе си е също така сложно, както да разсечеш метал или диамант

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:in-venice.com

В знаменития гръцки храм в античния град Делфи има надпис „Опознай себе си”. Но както казвал Бен Франклин, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Да опознаеш себе си е също така сложно, както да разсечеш метал или диамант. Ние опознаваме себе си всекидневно, но има неща, за които мнозина дори не са чували.

Вашият стомах е много по-умен, отколкото си мислите

В стомаха на човека има повече нервни клетки, отколкото в мозъка на някои животни. Тези неврони са толкова сложни, че той с право може да се нарече „втори мозък”. Вашият стомах е уникален, той може да „мисли” самостоятелно, затова вие смилате храната, без да включвате мозъка си.

Имате толкова косми по тялото си, както и шимпанзето

Ако се огледате в огледалото, най-вероятно ще си помислите, че това не е вярно, освен ако не страдате от хипертрихоза – повишено развитие на космената покривка. Но всъщност човекът има толкова растителност по тялото си, колкото и много други примати. Цялото ни тяло, както и това на шимпанзето, е напълно покрито с косми, които обаче са много тънки и светли. На всеки квадратен сантиметър кожа има от 250 до 500 космени луковици.

А кое животно може да се нарече най-косматият звяр? Оказва се, че морската видра може да се похвали с най-много повече косми по тялото си – около половин милион на 1см2 кожа.

Вие сте чудо

Всеки човек всъщност е чудо на природата. Животът му започва от симетрично кълбенце клетки, след това те се делят и в резултат се формират всички солжни органи. Така малкото топченце става същество с очи, уши, ноздри, да не говорим за по-сложни органи – истинско чудо!

Вие сте частично вирус

Един от най-неочакваните резултати от проекта по разшифроване на генома на човека бил, че нашата ДНК има много общо с ДНК на вирусите. Вирусите не могат да дават потомство сами по себе си, затова някои от тях трябва да внедрят своята ДНК в клетката на стопанина си, за да се размножават.

Ако вирусът се внедри в полова клетка – сперматозоид или яйцеклетка, полученото потомство ще носи ДНК на вируса във всяка своя клетка. Това се е случвало толкова често в хода на еволюцията, че 9 процента от нашия геном съвпадат с генома на вирусите.

Не можете да се погъделичкате сами

…ако не страдате от шизофрения. Гъделичкането е важна част от взаимодействието между хората, особено между деца и техните родители. Когато пораснат, на мнозина не им харесва, когато ги гъделичкат, но повечето хора могат да се справят с нервните мускулни съкращения и да не се смеят, когато друг човек се докосва до определено място от тялото им. Сами обаче не можем да се погъделичкаме, ако мозъкът ни знае какво именно смятаме да направим и какво следва да очакваме. Шизофрениците не могат да разпознаят кой именно ги докосва, затова могат да се смеят дори ако сами се гъделичкат с перце.

Тялото ви е по-младо от вас самите

Вие се променяте постоянно: вдишвате, издишвате, храните се, ходите в тоалетната. Постоянно набирате нови молекули и отделяте старите. Ако сте преминали стадия на съзряване, вероятно нито една част от тялото ви не е останала от детството ви. Това води до интересния проблем, който все още предизвиква много спорове във философските среди: ако всяка част от тялото ни се променя всекидневно, как успяваме да останем един и същи човек?

Вие сте частично слепи

За съжаление, очите ви имат грешка в своята конструкция: всяко има сляпо петно, което може да причини проблеми на онези, които загубят зрението на едното си око. За щастие, природата ни е дала две очи, затова тези петна не се забелязват.

Не можете да смятате без цифри

Ако гледате малка група хора, можете, без да се замисляте, да отговорите колко са, без да ги броите отделно. Малкото количество лесно се оценява инстинктивно. Членовете на племето пирайя нямат цифри в езика си, затова не могат да смятат, те не могат да оценят колко хора има в малка група дори на инстинктивно ниво.

Вероятно нямате свобода на волята

Свободни ли сте да вземате решения или те зависят от сили, които са ви неподвластни? Доктор Бенджамин Либет провел експеримент: по време на наблюдение на мозъка на пациенти той ги помолил да си мръднат ръката, когато пожелаят, и открил, че мозъкът регистрирал желание да се вдигне ръката дори преди още човекът напълно да го е осъзнал. Това значи, че можем да действаме импулсивно, като въобще всъщност не вземаме решение – вършим много неща, без да имаме такава свобода на волята, а даваме логично обяснение едва след това.

Имате ивици

Много млекопитаещи имат ивици по тялото си – като много котки или зебрите например. Хората също имат подобно свойство, но нашите ивици обикновено са просто незабележими. Можете да ги видите върху тялото на човек, страдащ от заболяване, наречено „линиите на Блашко”. Тази болест поразява определени типове клетки, а други остават незасегнати.

astrofenomen.com

Тагове: 

Още от Забава
.