Как да предпазим мобилното си устройство от хакери

Изключвайте безжичната мрежа и не запаметявайте паролите си

24
прочитания
От
JILO.BG

Мобилната безопасност е от голямо значение за съхраняване на важна лична информация от набезите на хакери. Компанията за сигурност McAfee дава ценни съвети, как да се защитим от нежелан достъп до важна информация, съхранявана в устройства като смартфони и таблети. Мобилните устройства улесняват ежедневието ни и имат за нас висока финансова и емоционална стойност. Затова McAfee предлага няколко важни стъпки за мобилна безопасност.

1. Заключвайте мобилното си устройство с ПИН код и парола

Конфигурирайте устройството си да се заключва след определен период от време. По този начин може да предотвратите нежелан достъп, ако телефонът ви бъде откраднат или загубен.

2. Инсталирайте приложения само от проверени източници

Внимавайте когато инсталирате нови приложения. Пазарувайте само от сайтове с добра репутация. Не ползвайте сайтове, които не са надеждни. Добре е да не пропускате да се информирате за качеството на продукта и проверете колко звездички има. Освен това, проверявайте потребителските ревюта и рейтинги.

3. Архивирайте данните си

Така информацията може да бъде възстановена по-бързо. Това е лесна задача за повечето смартфони и таблети.

4. Поддържайте системата актуализирана

Изтегляйте необходимите софтуерни актуализации за операционната система на мобилното ви устройство. Така ще се повиши оптимално защитата на телефона ви.

5. При онлайн пазаруване или банкиране винаги излизайте от системите

Преди да затворите браузъра, излезте от системите, защото ако телефонът ви бъде откраднат всеки може да влезе в акаунтите ви.

6. Не запаметявайте потребителските си имена

Никога не запаметявайте паролите и потребителските си имена на мобилните браузъри или приложения.

7. Изключвайте безжичната мрежа и „блутутът“, когато не ги ползвате

Хакерите могат лесно да получат достъп до личните ви данни, ако връзката не е подсигурена. Когато сте извън дома, по-добре ползвайте 3G и 4G мрежата, тъй като повечето мобилни оператори кодират трафика.

8. Не споделяйте лична информация чрез текстови съобщения и имейли

Ако получите информация, която изглежда че идва от вашата банка или друга институция, не изпращайте личната си информация. В такъв случай е по-добре да се свържете лично с горепосочените.

9. Не отваряйте линкове и прикачени файлове от нежелани текстови съобщения

Спазвайте съветите за интернет безопасност и изтрийте всички непознати и съмнителни съобщения.

10. Инсталирайте защитен софтуер за мобилни устройства

Осигурете надеждна антивирусна защита за вашето мобилно устройство, тъй като влизането в различни профили и сайтове, може да зарази мобилното ви устройство с вирусно съдържание.

Още от Знание
.