Писмо от баба до внучка

Една баба написала писмо до своята новородена внучка. Може би досега не сте чели нищо по-трогателно.

24
прочитания
От
JILO.BG

Скъпа моя, сигурно съм могла да напиша това писмо още на твоята майка преди четвърт век... Но тогава бях на 25 и мислех с какво да нахраня семейството, как да заведа моята дъщеричка на детска градина и да не закъснея за лекции. Дядо ти работеше нощни смени и не можеше да ми помага, когато твоята майка плачеше по цели нощи. Сега съм на 50 и съм понатрупала малко опит, който искам да споделя с теб. Не твърдя, че знам всичко за живота, но в края на краищата аз съм твоя баба и искам ти да си щастлива. Моите съвети няма да ти попречат!

Не се страхувай да падаш

Карай колело, люлей се, карай кънки и не страхувай да паднеш. Ще те заболи, но благодарение на това ще се научиш да си бърза и да се изправяш, когато ти се плаче. 

Не се страхувай да изразяваш своята гледна точка

Не си длъжна да мълчиш, ако нещо не ти харесва или когато не си съгласна. Не крий мнението си нито заради приятелство, нито заради любов. Ако не те чуват или искат да си лоялна, то по дяволите такова приятелство и любов. 

Не се срамувай да се извиниш

Само силните момичета умеят да се извиняват и да признаят грешките си, а аз много искам ти да порастеш точно такава. Не е лесно да кажеш: "Прости, не бях права. Как да поправим нещата?" Но можеш да се научиш на това и тогава никой няма да може да те победи. 

Не се страхувай да получиш лоша оценка

Двойката не е чак толкова лошо нещо. Тя ти показва слабите места. Разбираш над какво трябва още да поработиш. Слабата оценка не означава, че си глупава. Тя е само мотивация за действие. 

Не е беда да не си "популярна"

Докато всички "популярни" купонджии ходят на вечеринки, губят си времето в кафенетата и часове наред висят в интернет, за да публикуват снимки, ти ще се научиш да стреляш, да яздиш кон, да пееш и така нататък. На 18 г. популярните още ще си търкат панталоните пред компютъра, а ти вече ще покоряваш света и може би ще се отправиш на околосветско пътешествие. 

Не се страхувай да си странна

Та и твоята баба не се страхува от това!

Не се страхувай да се влюбиш

Все пак любовта ще дойде и при теб. Радвай се, че накрая и ти си пораснала. 

Не се бой от първата целувка

Вярвай на баба си - това е великолепно! Не се бой, всички жени отлично се целуват, на нас това ни е в кръвта. 

Не се страхувай да се омъжиш или напротив - да не се омъжиш

Когато пораснеш, никой няма да гледа имаш ли на пръста си брачна халка или не. Но ако си решила, че съпружеството и семейният живот са за теб, постарай се да срещнеш "твоя" човек и тогава всичко ще се получи. Дори разхвърляните му чорапи няма да те дразнят. Затова пък ще има кой да ти направи масаж вечер и с кого да разходиш кучето. 

Не се страхувай да родиш

Няма да лъжа, това боли. Но е най-прекрасното, което може да се случи в живота на всяка жена. 

Не се плаши от развод

В живота всичко може да се случи, най-важното е да не се отчайваш и да не се затваряш в себе си. Разводът не е краят на живота. Той е начало на нещо ново и най-вероятно - още по-интересно.

Не се страхувай от самотата

Понякога да поживееш в самота е полезно. Даже може да й се насладиш. Но това няма да продължи дълго, познавам аз нашата семка. 

Не бой се да плачеш

Сълзите са изборът на силния. Аз съм силна и правя каквото си искам. Ако искам плача, ако искам се смея, ако искам - разхвърлям чорапи из целия апартамент. 

Не се плаши да опитваш новото

Не мисли за възрастта и за това какво ще кажат хората. Вземай от живота най-доброто и няма значение колко е безумно твоето желание. 

Не се бой да остаряваш

С възрастта започваш повече да цениш живота и да обичаш близките си. А после може и ти да напишеш писмо до твоите внуци.

Не се страхувай да загубваш близки

Дълго се съмнявах трябва ли да ти напиша и това. Но загубите са неизбежни. Близките си заминават, но любовта им не изчезва...

Обичам те. Твоята баба.

Тагове: 

Още от Семейство
.