Топ 8 на най-консумираните алкохолни напитки в България

24
прочитания
От
JILO.BG

Българинът е известен с това, че обича да си пийва и не се срамува от този факт. Майстори сме в правенето на ракия и вино и си ги обичаме, но разнообразяваме с водка или уиски в дискотеката. В жегите се охлаждаме със студена бира или мастика. Общо взето няма алкохол, който да не вирее в нашата родина. Вижте топ 8 на най-консумираните алкохолни напитки в България.

8. Ром. „Пиратската“ напитка не е от най-популярните в родината ни, но все пак намира място в класацията. Известни коктейли, в които намира приложение ромът са: „Куба Либре“, „Дайкири“, „Мохито“, „Пиня Колада“ и други.

7. Текила. Мексиканската напитка носи името на града, в който се произвежда повече от 200 години. На местния език „науатъл“, „tequila“ означава вулкан.

6. Мастика. Представител на анасоновите аперитиви, който е популярен у нас, особено през лятото. Най-популярният коктейл с участието на мастиката е „Лондонска мъгла“ или по нашенски „Облак“. Съдържа мастика и мента с добавка на лед и е типичната напитка за горещите дни край морето.

5. Уиски. Ирландско, шотландско, американско. Уиски, скоч, бърбън. Много имена, много сортове, но ние си имаме ракия. Въпреки това голяма част консумират уиски в нощните клубове и заслужено е на пета позиция в класирането.

4. Водка. Всички знаем за любовта на руснаците към водката. В България също я обичаме. Едни от най-популярните коктейли „Sex on the beach“ и „Bloody Mary“ се приготвят именно с водка.

3. Бира. Дойде време за топ 3. Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и заслужено е на призова позиция. У нас бирата се пие целогодишно: лятото – светло, зимата – тъмно.

2. Вино. На втората позиция поставяме виното. Българите консумираме бяло, червено, розово, пенливо и изобщо всички видове. Най-обичаме обаче червеното домашно направено вино, с което да се греем през студените зимни вечери.

1. Ракия. Никаква изненада. Ракията си е нашият алкохол. Когато говорим за релакс по нашенски, просто няма как да пропуснем класическата комбинация от шопска салата с хубава ракия. Традициите в производството на домашна ракия са не от вчера по нашите земи и напълно заслужено ракията е на първо място в класацията за най-консумирани алкохолни напитки сред българите. Консумирайте с мярка и удоволствие. 

Още от Живот
.