Как да разкрием лъжеца по жестовете му

Лъжеца е спокоен и не жестикулира

24
прочитания
От
JILO.BG

Досега се смяташе, че когато човек лъже, става нервен и неспокоен, поти се и не смее да погледне другия директно в очите. Изследване, проведено от Ричард Грамзов и негови колеги от университета в Саутхямптън, разкрива съвсем други признаци, които издават лъжата. Вижте какви са сигналите на тялото, които показват, кога човек лъже.

1. Минимална жестикулация

Лъжците обикновено не движат ръцете и краката си, свеждат до минимум жестикулацията си, повтарят отделни фрази многократно и убедително. Те отговарят кратко и избягват подробностите, бавят се преди да отговорят, правят паузи и се колебаят повече.

2. Лъжата натоварва ума.

Да лъжеш означава да си нащрек и да премисляш това, което ще кажеш, за да не разберат другите. Заради това хората, които лъжат, мислят дълго и трескаво, преди да кажат или направят нещо, сякаш разсъждават сериозно по проблем или предмет на спор.

3. Необичайно избягване на изразите: „Аз“, „мен“, „мой“.

Лъжците умишлено говорят безлично, за да покажат, че се дистанцират от лъжата. Те са по-склонни да употребяват думите „негов“ и „неин“, вместо имената на хората. Често сменят темата и започват да задават много въпроси на събеседника си, отклоняващи вниманието от лъжата.

За да можете да разпознавате измамата, откажете се от поведенческите митове с хипотезата за притеснението и внимавайте за знаци, които показват трескаво мислене, неподвижност на тялото и пестеливост в жестикулацията.

Използвайте въпроси-уловки, които увеличават възможността човек да бъде честен в отговора си. По време на тези отговори наблюдавайте поведението на събеседника си, опознайте езика на тялото му, когато казва истината. Веднага ще видите разликата и ще разкриете лъжата. Всеки има причини да излъже, затова критиката и осъждането няма да променят поведението му, но затова пък вие ще сте наясно, кога някой не е честен спрямо вас.

Тагове: 

Още от Живот
.