Какво означават случайните рисунки, които драскаме докато говорим с някого

24
прочитания
От
JILO.BG

Рисунките, които несъзнателно нахвърляме върху лист хартия, вестник или салфетка могат да разкрият много неща за вашата личност, настроение, емоции.

Рут Рострън, специалист по графология в Британски университет смята, че ние сме склонни да си „драскаме“ когато сме отегчени или сме под стрес. В такъв момент мислите ни са заети с решаването на важни проблеми и не обръщаме внимание на това, което рисуваме.

Обикновено всеки човек си има еднотипен начин на рисуване на едни и същи фигури – звезди, цветя, кръгове, слънца, но тези малки драсканици показват нашите неосъзнати стремежи и чувства.

Според Ростърн емоционалните хора рисуват заоблени форми и извити линии. Материалистите и практичните хора рисуват прави линии и квадрати. Колебливите и несигурни по натура личности наблягат на ъгли, триъгълници и линии зигзаг.

Големите рисунки издават, че човекът е уверен, а малките, че става въпрос за принципен човек, който обича да живее по правилата, но не и да ги създава.

Лица и човешки фигури

Изражението на лицето, което рисувате е в синхрон със собственото ви настроение в момента. Ако правите карикатурни лица, това означава, че сте недоверчиви. Смешните лица показват, че обичате да сте в центъра на вниманието, а лице в профил, че сте интровертен характер. Ако рисувате малки фигури, то вие искате да избягате от отговорност или се усещате безпомощни пред трудностите в живота.

Лични подписи

Егоцентричните хора имат изобилие от подписи, когато разговарят по телефон или размишляват по даден въпрос. Изписването на автографи сигнализира за прекомерна  застиналост върху собствената персона.

Геометрични фигури

Квадрати, ромбове, триъгълници издават ясни цели и твърди убеждения. Такива геометрични фигури рисуват хора, които са свикнали открито да изразяват и отстояват своята гледна точка. Те имат практичен ум, добро логическо мислене и лидерски умения. Ако ъглите на фигурите са много остри, това означава явна склонност към агресия.

Кръгове и колелца

Кръгове, овални форми и вписани една в друга окръжности показват стремеж към принадлежност и присъединяване към кауза или група. Човекът усеща самота и изолираност от другите и му липсва приятелско внимание.

Животни

Моментната емоция или чувство, което изпитваме проличава в рисунката ни на определено животно. Ако рисувате лисица, това е свързано с желанието да хитрувате, а тигър или вълк са символи на задържана агресия. Образът на заек или белка е знак, че търсите опора и защита, ако е лъв се чувствате силни и имате чувство за превъзходство пред другите.

Стрели и стрелки

Ако стрелките са насочени нагоре, ориентацията ви е насочена към хората, ако е надолу – към себе си, ако е наляво – връщате се често към миналото си, ако е надясно – вярвате силно в по-доброто бъдеще.

Звезди

Звездите са творение на амбициозните хора, които са изпълнени с оптимизъм и творческа енергия. Рисуването на звезди е характерно за хора, които искат да бъдат център на внимание и да се открояват сред другите. Ако нарисуваната звезда има много лъчи или те са нарисувани отделно от звездата, това може да показва преживени депресивни състояния.

Слънце

Рисуването на слънца не е знак за весело настроение, а по-скоро показва, че човекът се нуждае от топлота, грижи и внимание. Мечтите му са свързани с търсене на приятелска обич и подкрепа.

Кръстчета

Който рисува кръстчета, това е символ на чувство на вина. Вероятно сте наранили и обидили някого или просто не сте изпълнили своето обещание. Потърсете в себе си отговор на въпроса: „Как да поправя грешката си?“ и направете това, което смятате за най-добро за себе си и за другия.

Шахматни полета

Такива рисунки показват затруднено положение, безизходна ситуация и трудност при решаване на житейски проблем. Вероятно страдате от скрити комплекси, свързани с липсата на увереност при разрешаването на заплетени ситуации.

Сърца

Човек, който рисува сърца е изпълнен с много любов, но не знае как да я сподели.  Той сдържа емоциите си и отстрани изглежда недостъпен и твърде сериозен. Добре е да намалите самоконтрола си и да станете по-отворени към света около себе си.

Цветя и листа

Изображенията на цветя и листенца говори за човек с отзивчив и добър характер. Такива хора са чувствителни и емоционални и обичат да помагат на другите. Заоблените листенца на цветята показват, че вие сте семейно ориентиран човек. Ако рисувате букет с цветя, това означава че сте много общителни.

Пеперуди

Безгрижните, радостни и романтични хора рисуват пеперуди, пчелички и птички. Такива хора не са готови да се обвържат или да се натоварят с тежки задачи.

Фигурки с много детайли

Тук става дума за екстремни интроверти, които трудно се отказват от амбициите и от близките си.

 

Тагове: 

Още от Живот
.