Изумителни факти за живота на астронавтите в Космоса

24
прочитания
От
JILO.BG

Животът в Космоса се различава от този на Земята и затова за астронавтите адаптацията е най-трудна. Вижте какви неудобства и какви привилегии крие живота в космоса.

1. Астронавтите в орбита стават по високи

Човешкото тяло започва да се държи странно в условията на безтегловност. Без постоянната гравитация на Земята гръбнакът на човека започва да се разтяга и се удължава с близо 6 сантиметра.

2. Обиколката на талията намалява

Вътрешните органи започват да се изместват по-нагоре в тялото, което намалява обиколката на талията с няколко сантиметра.

3. Надут гръден кош и тънки крака

Без гравитация мощните мускули на краката, които иначе изпомпват нагоре кръвта към торса, работят много по-безпрепятствено. Това допълнително напомпване на течности нагоре издува торса видимо, като в същото време краката силно изтъняват. В НАСА са измислили име на този феномен и шеговито го наричат „пилешки крака“. Увеличеният приток на кръв в главата придава на лицето отекъл и надут, пухкав вид. Всички тези промени в крайна сметка не са опасни за здравето на астронавтите.

4. Мозъкът трудно се адаптира

Когато човек е подложен на микрогравитация и теглото на тялото му е равно на нула, мозъкът започва да се обърква. Той не може да се ориентира в ситуацията и затова кара тялото да чувства ужасяваща слабост, неразположение, гадене до неконтролируеми повръщане и халюцинации. Най-добрият начин е не да се притъпи състоянието с медикаменти, а да се свикне с това състояние.

5. Проблеми със съня

Спящият трябва да се завързва винаги за леглото, за да не започне да се носи и удря в стените на кораба. Тъй като леглата често не достигат, другия вариант е да се спи завързан на хамак или стол. Друг сериозен проблем за спящите е, че цялата вътрешност на космическите апарати е изпълнена с най-различни постоянни шумове – филтри, вентилатори, двигатели и техника създават постоянно жужене и тракане навсякъде. Положителната страна на съня в Космоса е, че в безтегловност значително се намалява сънната апнея и хъркането, което води до много по-леко спане за хъркащите.

6. Личната хигиена

Вземането на душ в безтегловност е напълно безполезно. Дори и да имате достатъчно вода на борда, тя просто ще полепва по тялото или ще витае наоколо във вид на малки и големи сфери. Астронавтите мият косата си със специален шампоан, който не се изплаква и е специално създаден.За миене на телата си използват гъби, а бръсненето и миенето на зъби протича долу-горе като на Земята. Необходимо е само да се внимава някой косъм да не полети в кораба и да влезе в окото на някой от астронавтите.

7. Храната се нуждае от вода за да бъде изядена в Космоса

В Космоса всичко е в течна форма, дори солта и черния пипер. Причината е липсата на гравитация, тъй като фините кристали на подправките или трохите могат да повредят чувствителната апаратура. Освен това сухите подправки биха се разлетели из цялото помещение с риск да попаднат в очите, ушите, носа и очите на космонавтите.

8. Без импланти в тялото

Компанията Virgin Galactic занимаваща се с космически туризъм, отказва да предоставя услугите си за жени с гръдни импланти поради риск от взривяването им.

9.  Използване на тоалетната

За да се възползват от услугите на тоалетната, космонавтите трябва да застанат точно в центъра на чинията. За да се научат да се мерят точно, те тренират „на сухо“ в космически тоалетни, снабдени с камери.

10. Трудно приспособяване на Земята

Когато се върнат на Земята, астронавтите започват наново да се адаптират към факта, че има гравитация. Те трудно движат ръцете и краката си и наричат завръщането си „второ раждане“. Няколко руски астронавти, които прекарали по-дълги периоди в Космоса споделили, че когато се върнали към земния живот се учудвали защо предметите падат, когато се пуснат във въздуха.

Тагове: 

Още от Знание
.