Тайната лечебна сила на цветовете

Червеният цвят възбужда и стопля, а синият – успокоява и охлажда

24
прочитания
От
JILO.BG

Доказано е, че цветовете около нас влияят по определен начин върху здравето и настроението ни. Днес лечението с цветове се нарича хромотерапия. Така например червеният цвят влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетов цвят

Виолетовият цвят има способността да увеличава интелектуалната активност, но често има и депресивен ефект. Поради това не е желателно да се боядисват големи повърхности у дома с него, особено в детската стая. Детската психика е най-крехка и силно се влияе от контакта с цветовете.

Тъмносин цвят

Тъмносиният цвят от своя страна понижава кръвното налягане и облекчава болките и понижава кръвното налягане. Оказва и лечебно въздействие върху гръбначния стълб. Тъй като тъмносиният цвят има обезболяващ ефект, успешно се прилага при лечението на мигрена и възпаления.

Светлосин цвят

Светлосините нюанси имат релаксиращ и успокояващ ефект. Но все пак ако се стои прекалено дълго в синя обстановка, защото това може да доведе до влошено настроение.

Жълтият цвят

 Топлите слънчеви лъчи се свързват с жълтият цвят, който представлява своеобразен източник на топлина. Хората, които се смятат за зиморничави и все им е студено е добре да се обличат в жълто. Топлината, която излъчва жълтия цвят влияе положително на слънчевия сплит и свързаните с него черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Червеният цвят

Това е цветът на енергията, силата и живота. Червеното носи усещане за топлина и се препоръчва при ниско кръвно (хипотония). Лечението с червен цвят подобрява кръвоснабдяването и ускорява регенерацията на клетките. С него обаче също не трябва да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Не е добре да се използва при хора с високо кръвно налягане и тревожност, защото може да предивика агресия и гняв.

Оранжев цвят

Този цвят отразява умствената сила. Той се използва за укрепване на имунитета, повишаване на потентноста, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Оранжеви дрехи не трябва да се носят прекалено дълго от нервни и лесно избухващи хора.

Зеленият цвят

Това е цветът на лечението и спомените. Той ще въведе ред в емоциите и ще ви успокои. Зеленото е добър основен лечебен цвят, тъй като той стимулира растежа и възстановяването на тъканите, което го прави полезен при счупвания. Със зелен цвят може да обградите ваши близки, които боледуват. Ако често визуализирате по време на медитация зелени поля, цветя и животни, това ще ви изпълни със сили, енергия и спокойствие.

Бял цвят

Белият цвят включва в себе си всички останали цветове. Той представлява източник за израстване на съзнанието. Той пречиства тялото и е най-добрият начин да си доставите мир и спокойствие. Белият цвят символизира съвършенството, чистотата, любовта, живота, мира и здравето.

Не е случайно, че в някои дни имате нужда да се облечете в определен цвят. Това обикновено означава, че оцветяването ви е необходимо, за да попълните определена липса или да възвърнете баланса си.

Тагове: 

Още от Знание
.