10 изумителни природни аномалии

24
прочитания
От
JILO.BG

Необикновенни неща по света се случват в природата около нас и понякога дори нямат научно обяснение. Ето и някои изумителни природни аномалии, които остават загадка за учените.

1.„Долината на падащите птици“

Индийския щат Ассам се е прославил с долината Джатига, известна още като „Долината на падащите птици“. Всяка година през август месец през нощта падат птици от небето, които не са мъртви. Те са в полусъзнание и не се опитват да избягат, когато някой се приближи и ги докосне.

2. „Гръмова плешивина“

Когато земята е ударена от мълния, на мястото на удара се получава зона с високо напрежение, наречена „Гръмова плешивина“. Ако човек мине оттам е възможно да умре. Такива зони се задържат само за няколко минути, след което изчезват.

3. Праисторически дървета

В Австралия съществуват праисторически растения, които са били държавна тайна дълго време. Те се наричат Вулеми и представляват иглолистни дървета на възраст от 150 млн. години.

4. “Пълзящите камъни“

В "Долината на смъртта" в щата Калифорния през определено време валчести канари се преместват на определено разстояние. Понякога само се преобръщат на друга страна. Следите от тяхното движение достига до няколко десетки километра.

5. Лепкав дъжд

На 7 август в Оуквил, щата Вашингтон завалял дъжд, който приличал на желе. Когато отминал валежът почти всички жители, които имали досег с лепкавия дъжд развили симптоми, приличащи на грип, които продължили от 7 седмици до 3 месеца. След като изследвали материал от дъжда, учените открили човешки бели кръвни телца. При по нататъшно изследване в Държавния здравен департамент във Вашингтон открили, че желатиновите капки съдържат два вида бактерии, единият от които се съдържа в храносмилателната система на човека. Но така и не се установила връзката на това вещество със загадъчната болест.

6. Вълнисти облаци

Неотдавна откритите образувания от облаци, така наречените вълнисти облаци се появяват изключително рядко. Зловещи и бурни, тези облаци се разпадат твърде бързо, не успявайки да предизвикат буря. Вълнистите облаци се формират, когато вихри или насрещни въздушни маси удрят ниски слоеве на облаци, образувайки причудливи форми. Такива облаци се срещат над прериите в САЩ и се наблюдават сутрин рано, по обед или по време на буря.

7. Каменните блокове Моераки

Моераки са големи сферични камъни, изваяни по естествен начин от аргилит, плътна глинеста маса. Те се намират по Новозеландското крайбрежие. Смята се, че каменните кълба са се формирали преди милиони години на дъното на океана.

8. Мълниите Кататумбо

Интересно и загадъчно явление са мълниите в Кататумбо, Венецуела. Те са известни със своите продължителни електрически изпразвания и са наречени вечната буря. Появяват се през 140-160 нощи и са най-интензивни  до мястото, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо.

9. Цветни айсберги

Някои айсберги в полярните региони се отличават с приказни цветни ивици. Когато водата на айсберга се топи и замръзва повторно, различни частици могат да попаднат между слоевете лед и така най-вероятно се образуват цветни ивици върху техните повърхности.

10. Водопадът в китайската провинция Шенси

Водата в него не замръзва през зимата, а през лятото. При температура -30 градуса по Целзий водопадът не се заледява, докато се е случвало да замръзне през лятото.

Тагове: 

Още от Знание
.