Защо на гръцките статуи са им малки...

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Аполон

Сигурно неведнъж, когато си гледал антична скулптура, си се хващал да си мислиш: уж всички пропорции са спазени с ювелирна точност, но един детайл извиква леко недоумение. Не е ли интересно?

Когато стане дума за древните статуи, обикновено се има предвид работата на древните гърци и римляни. Именно древногръцките скулптури са повлияли в най-голяма степен на развитието на европейското изкуство. Точно античните ваятели са изобразявали мъжките гениталии в съвсем скромни размери. Защо са постъпвали така? Има няколко отговора.

Най-известният притежател на малък член е Давид на Микеланджело, изваян през 14 век. Пакетът на Давид е твръде скромен дори по древногръцките мерки. Едни медици от Флоренция великолепно "тролят" по този повод през 2005 г. в статия, в която твърдят, че всичко това е от страх преди битката с Голиат. Един вид - свил се е!

Сега сериозно. Битуват две основни мнения по въпроса защо пенисите на древногръцките скулптури са малки. Първо, те са в походно състояние, т.е. не са в ерекция. И те не са кой знае колко по-малки от общата маса "неготови за бой" членове. Второ, в онези времена стандартите за красота са били съвсем други. Сега се смята, че колкото е по-голям членът, толкова е по-мъжествен неговият притежател. В миналото малките пениси са се приемали в по-изгодна светлина. 

В подкрепа на това говори твърдението, че сред гърците се е смятало за пошло онази работа да ти стига до колената. Напротив, те асоциирали големия пенис с уродство, глупост и похот. Големи инструменти са приписвани само на сатирите и отрицателните персонажи. Спомнете си Приап. 

Древните гърци са приемали, че успешността на мъжа се изразява в самоувереност, блестящ интелект и рационалност. Смятало се, че неголемият пенис позволява на мъжа да бъде винаги невъзмутим и логичен.

Древногръцките скулптори винаги са се стремили към идеалните пропорции и към правилния баланс. Считали, че големите гениталии  правят произведенията им смешни и твърде гротескни. Към същото мнение се притържали и древните римлани, а след тях и скулпторите от епохата на Възраждането.

Но има и още един момент - по-прозаичен и земен. Смата се, че пенисите са изобразявани малки, защото по-големите просто биха се отчупили от статуите. Ярък пример за тази теза е Херакъл във френския град Аркашон - той неведнъж е ставал жертва на особени вандали, които го лишавали от мъжкото му достойнство. Тази година му поставиха подвижна протеза, която се монтира върху изваянието само по празници.

Такива ми ти работи... Така че, не извръщай свенливо очи при вида на гола гръцка скулптура, тук има върху какво да се помисли и с какво да се сравни :)

Тагове: 

Още от Кошер, Знание
.