Да си купиш истинско съкровище за $ 3 от гаражна разпродажба

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Порцеланова фиала от времето на китайската династия Сун - 2,225 млн. долара

Съпрузи от Ню Йорк, без да знаят, станали притежатели на истинско съкровище. Преди няколко години съпрузите се разхождали из техния квартал и в един от съседските дворове се натъкнали на гаражна разпродажба. Собствениците на къщата се местели в друг град и за да не превозват много вещи, решили да разпродадат евтино ненужните. Това в Щатите е обичайна практика.

Сред купчината предмети вниманието на съпрузите било привлечено от нестандартна бяла паничка, подобна на фиала, украсена с интересни орнаменти. Наддавали на търга и я купили за... 3 долара.

Мъжът и жената не придавали особено значение на покупката и години наред я държели като украса над камината. Кой знае още колко би престояла там, но веднъж съпрузите попаднали на телевизионно предаване, в което говорели за колекционерски предмети, включително за порцеланови вази и чаши. И тук те си спомнили за своята евтина покупка от гаражната разпродажба.

Без да очакват кой знае какво, съпрузите разгледали внимателно бялата паничка и открили на дъното й едва забележим печат, който приличал на онези по телевизията. 

За всеки случай двамата занесли фиалата за оценка при антиквар и неговото заключение надминало и най-смелите им очаквания. Оказало се, че паничката не само е скъпа, а много, много скъпа! Тя била датирана към епохата на династията Сун, която управлявала Китай преди около 1000 години. 

По предварителна оценка чашата струвала към 300 000 долара, но при по-внимателен анализ определили истинската й уникалност. Фиалата била предложена на знаменития аукцион "Сотбис" и в резултат от наддаването била продадена за фантастичните 2 225 000 долара. 

Не е ли изумително как такова съкровище е било купено за грошове на обикновен гаражен търг? По всяка вероятност първите собственици са се сдобили с китайската чаша като наследство от някой ексцентричен роднина, но никой не подозирал истинската й цена. 
 

Тагове: 

Още от Кошер
.