За очарованието на чадъра

онази вещ, се която се сещаме само, когато над главите ни надвиснат облаци

24
прочитания
От
JILO.BG

Пак се очаква да завали. Дано не сте си забравили чадъра...

По принцип рядко се замисляме за нещата, с които сме свикнали. Примаме ги за даденост и това е всичко. А те все някога са били новост и рядко.

Ето някои дребни подробности за чадъра, за който се сещаме само, когато надвиснат облаци над главите ни, в  буквалния смисъл:

  • Първите писмени данни датират от преди 4000 години в Китай, когато съпруг искал да предпази съпругата си и обяда, който тя му носи от намокряне. 

Преданието разказва, че красивата съпруга на прочут китайски дърводелец всеки ден му носела обяд. Когато завалявало обаче, блюдата подгизвали. Затова дърводелецът построил няколко павилиона по пътя, за да могат съпругата му и другите хора, които вървели по същия маршрут да се предпазват от дъжда.
„Колко ще бъде хубаво, ако имам един павилион, който да мога да нося със себе си.“, помечтала един ден жената на майстора и така му дала идеята да създаде първия чадър.

По-късната употреба на чадъра е свързана със защита от слънцето и чак на второ място от дъжда. 

  • Първият модел, който се сгъва е измислен от Брадфорд Филипс през далечната 1969 година. Няколко десетилетия по-късно продажбата на чадъри се превръща в печеливш бизнес. Само в САЩ годишно се продават 30 милиона чадъра възлизащи на повече от 340 милиона долара.

Отново се връщаме в Китай. Наскоро откриха мега огромен чадър, който покрива цяло кръстовище и предпазва шофьорите от жаркото слънце.

В случай, че сте пропуснали, вижте този Мега огромен чадър, който пази голямо кръстовище от дъжд

И още от очарованието на чадъра:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Снимките са избрани от необятната мрежа, с едничкото намерение да ви напълнят очите с цветове!

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.