Какво е социализъм, комунизъм и капитализъм? Обясняваме с крави

24
прочитания
От
JILO.BG

Основни понятия
Феодализъм: Имате 2 крави. Вашият господар прибира час от млякото. 
Социализъм: Имате 2 крави. Давате едната на съседа. 
Комунизъм: Имате 2 крави. Държавата прибира и двете крави и ви дава малко мляко. 
Тоталитаризъм: Имате 2 крави. Правителството взема и двете, а вас мобилизира в армията. 
Диктатура: Имате 2 крави. Правителството взема и двете, а вас ви разстрелва. Млякото се забранява. 

Класически капитализъм: Имате 2 крави. Продавате едната и купувате бик. Стадото ви се множи, а икономиката расте. Продавате стадото и със спечелените пари излизате в пенсия. 

Капитализъм по американски: Имате 2 крави. Продавате едната и принуждавате втората да увеличи производството на мляко 4 пъти. След това наемате консултант да изясни защо кравата е умряла.

Капитализъм по френски: Имате 2 крави. Излизате на протест, организирате безмирици и блокирате пътища, защото искате три крави. 

Капитализъм по италиански: Имате 2 крави, но не знаете къде са. Решавате да излезете на обяд. 

Капитализъм по испански: Имали сте 2 бика, но сте организирали корида, убиват ги и двата, вие плюете на всичко, защото започва сиестата. 

Капитализъм по Сорос: Имате 2 крави. Продавате 3 крави на дъщерна компания в Корея, използвайки кредит от брюкселска банка, взет на името на тъща ви. После купувате обратно вече 4 крави с помощта на американски посредник, който оформя на ваше име дарение, за да не плащате данък за 5 крави. Евросубсидиите, които вземате за млякото от 6 крави, инвестирате в корейска дъщерна компания; в годишния отчет пишете, че имате 8 крави, а когато в хода на одиторската проверка се изясни, че нищо не разбирате от крави, вдигате ръце и се кълнете в господ, че не знаете защо оборът ви е празен!

Капитализъм по швейцарски: Имате 5 000 крави. Нито една от тях не ви принадлежи, но вие ги доите и вземате и пари от собствениците за това, че ги пазите. 

Капитализъм по индийски: Имате 2 крави. И се молите на тях. 

Капитализъм по английски: Имате 2 крави. И двете са "луди". 

Капитализъм по иракски: Всички мислят, че сте пълен с крави. Вие им казвате, че нищо нямате. Никой не ви вярва и в резултат ви бомбардират, а после окупират страната ви. Вие, както и преди това, нямате крави, но сега поне вече сте част от Демокрацията. 

Капитализъм по пакистански: Вие никога не сте имали крави, но искрено смятате, че индийските крави са ваши. 

Капитализъм по руски: Имате 2 крави. Броите ги и разбирате, че имате 5 крави. Отново ги преброявате и разбирате, че имате 47 крави. После пак ги преброявате и разбирате, че имате 14 крави. Поголовието намалява, време да отворите нова бутилка. 

Преведено за Jilo.bg

Тагове: 

Още от Кошер, Живот, Знание
.