Историята на молива

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:moliv.eu

Едно момче гледало баба си как пише писмо. По едно време я попитало:

– Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш?

Бабата спряла да пише и му отговорила:

– Да, всъщност пиша за теб, но по-важен от думите е моливът, който използвам. Надявам се един ден да станеш като този молив, когато пораснеш.

Заинтригувано, мочето погледнало молива. Той не изглеждал нещо особено.

– Но той е съвсем обикновен! – разочаровано възкликнало то.

– Зависи как гледаш на нещата – отвърнала бабата. – Той има пет важни качества, които, ако успееш да отгледаш в себе си, ще се превърнеш в човек, който е в мир със света.

primerni.com

Първо, ти си способен на велики неща, но не бива никога да забравяш, че има една ръка, която направлява твоите стъпки. Ние я наричаме Бог и той винаги ни води според волята си.

Второ, от време на време трябва да спра да пиша и да подостря молива. Това може и да го заболи, но след това става много по-остър. Така и титрябва да се научиш да понасяш определена болка и тъга, защото те ще те направят по-добър човек.

Трето, моливът винаги ни позволява да използваме гума, за да изтрием грешките си. Това означава, че да поправиш нещо, което си сбъркал, не е непременно лошо. То ни помага да продължим по пътя към справедливостта.

Четвърто, това, което има най-голямо значение, не е дървената обвивка на молива, а графита, който лежи в сърцевината му. Затовавинаги търси в себе си и в хората онова, което се намира вътре в тях.

И петото качество на молива е, че той винаги оставя следа. По същия начин, трябва да запомниш, че всичко, което правиш в живота си, оставя следа и никога не бива да го забравяш при всяка стъпка, която правиш.

(Превод от Паулу Коелю.)

Бъдете като молива!

highviewart.com

И малко данни за появата на молива:

Някъде преди 1565 година (според други преди 1500 година) е открит графитът близо до местността Gray Knotts в Англия. Местните решили, че е много подходящ за маркиране на овцете. Графитът в това находище се оказал чист и качествен. Химията била още в ранния си етап и решила, че откритият графит е някаква форма на оловото. Бил наречен plumbago [pl§m'beigou].
Понеже графитът бил изключително мек, трябвало да му се измисли обвивка. Първоначално бил увиван в канап или пергамент. Новината за полезността на тези първи моливи се разпространила надалеч, привличайки вниманието на художниците от целия свят.
Били открити находища на графит и на други места по света, но те нямали чистотата и качествата на английското. Суровината от тези находища трябвало да се натрошава и така от тях оставал само графитен прах.

Англия се радвала на монопола си при производството на моливи, до момента, в който бил открит метода за преработка на графитения прах. Характерните квадратни английски моливи продължавали да се произвеждат и през 1860 г.
В град Keswick в Англия има музей на молива.
Първият опит за производство на графитената сърцевина за молива се прави в Нюрнберг, Германия през 1662 г. Била използвана смес от графит, сяра и антимон.

dealbg.com

Тагове: 

Още от Живот, Знание
.