Фермер спечелил супермаратон, защото не знаел, че може да спи

Смайваща легенда* за успех, когато не знаеш за ограниченията

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Клиф Йънг

Дължината на австралийския супермаратон от Сидни до Мелбърн е 875 км и отнема повече от 5 дни от старта до финала. В бягането обикновено участват лекоатлети от световна величина, които тренират специално за това събитие. Повечето нямат и 30 години, спонсорират ги големи спортни фирми, които предоставят на състезателя екипи и обувки. 

През 1983 г. мнозина недоумявали, когато на старта се появил 61-годишният Клиф Йънг. Всички мислели, че той е дошъл само да погледа старта, тъй като не бил облечен като останалите спортисти - бил с работен комбинезон и галоши върху обувките. Но когато Клиф приближил съдийската маса, за да си вземе номер като участник в бягането, всички разрали, че той има намерение да тича.

Когато Клиф получил номер 64 и застанал на линия с другите атлети, телевизионен екип, който правел репортаж от мястото на събитие, се приближил за интервю. Насочили камерата към Клиф и питали:

- Привет! Кой сте вие и какво правите тук?
- Аз съм Клиф Йънг. Ние развъждаме овце на голямо пасище недалеч от Мелбърн. 
- Наистина ли ще участвате в този маратон?
- Да.
- Имате ли спонсор?
- Не.
- Тогава няма да стигнеш до финала.
- А, не, ще стигна. Израснал съм във ферма, в която до онзи ден не можехме да си позволим коне или кола. Едва преди 4 г. си купих кола. Когато се зададеше буря, аз излизах да прибирам овцете. Имахме 2 000 глави и те пасяха на 2 000 акра пасище. Понякога съм ги гонил по 2-3 дни, а това не беше лесно, но винаги ги намирах. Смятам, че мога да участвам в маратона, защото той е само с 2 дни по-дълъг - само 5 дена, а аз бягам подир овцете по три. 

Малко след старта на маратона професионалистите оставили Клиф далече назад с неговите галоши. Мнозина зрители му съчувствали, други му се надсмивали, защото той дори не могъл да стартира правилно. По телевизията хората наблюдавали Клиф, мнозина преживявали и се молели да не умре на трасето.

Всеки професионалист знаел, че за да завърши дистанцията, му трябват 5 дни, през които се бяга 18 часа и 6 часа се спи. Клиф не знаел това. 

На сутринта след старта хората научили, че Клиф изобщо не е спал, а бягал цялата нощ. Бил стигнал градчето Митагонг. Но дори без почивка за сън Клиф бил далеч след всички лекоатлети, макал да продължавал да тича, като при това успявал да приветства запалянковците покрай трасето.

С всяка нощ той се приближавал към лидерите на маратона, а в последната нощ подминал всички атлети от международен клас. Сутринта на последния ден той вече бил много преди всички. Клиф не само пробягал супермаратона на 61 години, но и го спечелил, като подобрил рекорда с 9 часа. Станал национален герой.

Клиф Йънг пробягал 875 км за 5 дни, 15 часа и 4 минути. 

И не приел нито една награда. Когато го наградили с първия приз от 10 000 австралийски долара, той казал, че не е знал за наградата, участвал не за парите и без да се замисли ги дал на първите петима лекоатлети, финиширали след него - на всеки по 2 000 долара. Клиф не взел за себе си нито цент и Австралия направо се влюбила в него.

Мнозина тренирани спортсмени знаели цели методики как трябва да се бяга и колко време се почива на дистанцията. Те били убедени, че на 61 г. не е възможно да победиш в супермаратон. Клиф Йънг не знаел нищо от това. Той дори не знаел, че атлетите може да спят. Неговият ум бил свободен от ограничаващи убеждения. Той просто искал да победи - представял си бягаща овца отпред и се опитвал да я догони. 

*Легенда, защото случката има и друга версия, не толкова красива, но за нея следващия път. 

Личности: 

Тагове: 

Още от Кошер, Живот
.