Защо е толкова ароматно пръцкането

На какво се дължат мощните газове

24
прочитания
От
JILO.BG

Пръцкането е тема, която не бихме си позволили да я обсъждаме с всеки. Затова ви предлагаме да разнищим из основи тайните на пръцкането.

Всеки човек, наслаждавал се поне веднъж в живота си на великото изкуство да изпуска звук през стомашно-чревния тромбон, е забелязал странната закономерност, че звучното хайдушко изпускане всъщност е "много шум за нищо", а тихите попръцковения в стил "по тарлъци", притежават силата на ароматна водородна бомба.

Мощните газоизпускания се дължат на наличието на въглероден диоксид, причинен от ферментиращи във вътрешностите храни с високо съдържание на захари. Всъщност тези газове, въпреки мощния прилив на звук, не са богати на аромат.

Не случайно тихите води са най-дълбоки, затова и техните пръцкания са най-миризливи. Това се дължи на анаеробната ферментация и отделяните при този процес високи стойности на метан и сулфиди.

Една средна пръдня съдържа 59% водород, 9% въглероден диоксид, 7% метан и 4 % кислород.   Средната температура на пръднята е 37 градуса по Целзий.   Средната скорост, с която газът излиза е 3,5 метра в секунда.

Средното количество, което човек изпърдява на ден е между литър и литър и малко.  Средно човек пръдва по 14 пъти на ден.   Хората пърдят дори и малко след като умрат.   Наскоро японците измислиха бельо, което филитрира пръднята ти така, че да не мирише, когато се изпуснеш.

Нежният пол  пърдят също толкова, колкото и мъжете. Силният пол пък обожава да пърди сутрин най-вече в кенефа – обратно на това, което си мислехме, че под завивките е още по-яко.  

Ако пръднете в много студено време със смъкнати гащи ще видите същата пара, която се вижда, когато се изпикаеш върху снега. В космоса пръднята ще ви изтласка напред.

И на края. Пърденето на термитите, и това на кравите се, смята за главната причина за глобалното затопляне.

Тагове: 

Още от Кошер
.