Какво не знаем за любимите пържени картофи?

24
прочитания
От
JILO.BG

Пържените картофи са една от любимите храни на всеки втори човек в света. Всеизвестен факт е, че във всяко едно заведение за бързо хранене, картофите са незаменима добавка към вашия сандвич.

Въпросът, обаче е какво не знаем за тях? А ето и няколко любопитни факти за любимата ни порция чипс или пържени картофи:

  • Знаете ли, че най-ранното писмено споменаване на пържените картофи, е станало още през далечната 1859г. и принадлежи на Чарлс Дикенс, поместено в произведението „Повест за два града“. В романа си Дикенс споменава въпросните „тънки парчета картофи“.

Знаете ли, че американците наричат чипса „френски картофи“, а белгийците „белгийски картофи“?

  • Знаете ли, че една от най-честите причини за скандалите между двойките в ресторантите, се оказват именно заветните пържени картофи и боцването в чинийката на другия.

В духът на оскарите – първият някога създаден филм, в чието заглавие има думата „чипс“ е „Сбогом господин Чипс“. Филмът е създаден през 1939-та година и до момента е единствения филм спечелил наградите Оскар с чипс в своето заглавие.

  • Поставеният световен рекорд за най-много изядени пържени картофи за кратко време е 2 кг за 6 минути и 3,5 кг за 10 минути.

 По време на Втората Световна война, рибата с пържените картофи е най-свободно даваното ястие, тъй като за нея не са се давали купони.

  • Британските магазини за риба с пържени картофи продават над 247 млн. порции риба с пържени картофки на година, което означава, че се продават почти по осем порции всяка секунда.

Над 1 млрд. Порции домашно приготвени пържени картофи се изяждат по света всяка година.

  • 80% от хората в света, притежават в хладилниците си поне един плик със замразени картофи.

Порция пържени картофки от заведенията за бързо хранене са по-малко калорични от един сандвич с майонеза.

  • 14 март е денят обявен за официален празник или ден на пържените картофи.

Американците вярват, че първите пържени картофи, са открити от готвача Джорд Кръм в калифорнийското градче Сарагота през 1853г.

  • Пържените картофи от щата Пенсилвания, са признати за едни от най-вкусните пържени картофи в света.

Първата рецепта за пържените картофи, била открита във френска кулинарна книга през 1755-та година.

  • В света хората предпочитат пържените картофи с кетчуп. При нас те се предлагат най-вече със сирене.

През 2004-та година, Министерството на земеделието в САЩ, класифицира покритите с тесто „френски картофи“ като зеленчук. Това е потвърдено и от апелативен съд.

  • Скорошно проучване доказва, че една от любимите миризми на британците е – пържени картофи с риба, това от своя страна довежда тази миризма на десето място, а именно след аромата на парфюм.

Приблизително около 7% от картофите отглеждани в САЩ, завършват в хартиени пликчета на заведенията на „Макдоналдс“.

  • Само в САЩ годишно се изяждат около 600 милиона килограма картофи.

Според белгийският историк Йо Герард, първите картофи били изпържени за първи път още през 1680-та година в долината между Динант и Лиж, Белгия.

ailqk.bg

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.