Тайната магическа сила на метлата

24
прочитания
От
JILO.BG

Най-добрата помощница на всяка домакиня –метлата, освен че носи чистота на дома, има и магическа сила. Метлата е символ на домашния уют и семейното щастие, тя играе основна роля при защитата му.

Поверия свързани с магическата роля на метлата имат много народи по света. Едно от тях е, че метлата гони злото от къщата, и от човешката душа.

В Русия например от древни времена метлата се сравнявала с домашна „вълшебна пръчица“. По принцип в дома трябва да има само една метла, а ако се мете с различни, богатството ще се разпилее. Когато се влиза в нов дом се купува нова метла, а старата не се пренася в новата къща, защото носи лоша поличба за стопаните.

Според славянските вярвания старата метла трябва да се изхвърли, за да не носи семейни конфликти и проблеми. Тя се изхвърля далеч от дома, за да не привлече беди и нещастия. Не трябва да се гори, защото ще ви нападнат бълхи, дървеници и други гадини.

Когато се купи нова метла, първо трябва да се помете в близост до мястото, откъдето е закупена и да се нарече нещо хубаво за семейството.

Замитането на момък ще го обрече на дълги години ергенство, а замитането на мома означава, че тя няма да се омъжи. Ако момата прескочи метлата, то тя ще роди трудно. А пък малките деца били тупани с метлата на прага, за да им излязат бесовете.

Винаги се мете в посока на прага, за да се изхвърлят негативните енергии от дома. Боклукът се събира на купчина и не се изхвърля веднага, защото ще се натъжи домашния дух, който е в метлата .

Изработвали са се малки декоративни метлички от билки и сушени цветя, които с успех гонели кошмарите на децата.

В българският народен календар на Игнажден задължително се премита къщата от злото, а на вратата се закачат малки метлички, украсени с цветя, вълнени конци и жълта паричка.

Интересен сватбен обичай в някои африкански страни е „прескачането на метла“. Ритуалът е пренесен и в САЩ, където брачната двойка прескача украсена за случая метла. Традицията символизира прехода и прескачането от необвързания период към брачния живот.

Тагове: 

Още от Знание
.