Оригиналните версии на любимите ни детски приказки

или приказки за възрастни

24
прочитания
От
JILO.BG

Всички обичаме приказки. Някои си ги четем сами, дори пораснали, други ги четем на децата си. Кой не е слушал историите за Пепеляшка, Спящата красавица и Червената шапчица? Вече има и толкова прекрасно филмирани приказки, особено тези на Дисни, които ни оставят без дъх. Всъщност някои от приказките в оригинал нямат толкова щастливи развръзки. Дори можем да кажем, че някои завършват твърде трагично и страшно.

Преди Братя Грим, Шарл Перо и Андерсен да напишат историите така както ги познават съвременните деца, тези приказки са разказвани, за да плашат малките деца. ​Ще представим някои от оригиналните завършеци на приказките, но е добре да не казвате това на  децата си. Или хайде, само ако имат нужда от сплашване, разкажете им оригиналите :)

Червената шапчица

book.store.bg

Ние знаем, че краят на тази приказка е щастлив. Ловецът спасява бабата и Червената шапцица, а лошия вълк пада в  един кладенец. Да, обаче... В различни версии приказката е позната в устното народно творчество на редица европейски страни. Така напр. във Франция селяните са я разказвали още от 11 век. В един от най-кървавите си варианти тя е звучала по следния начин: Вълкът, след като влиза в къщата на бабата, я разкъсва и изяжда, като все пак оставя настрани едно парче и когато Червената шапчица пристига, той, преструвайки се на бабата, я кара да изяде това парче и да пие от виното (в действителност кръвта на бабата).

Приказката е публикувана за първи път през 1697 г. в сборник с приказки на Шарл Перо. Разказаният от Перо вариант също има трагичен край — в него Червената шапчица, която е най-красивата в селото, среща в гората вълка и, подлъгана от него, наивно го упътва как да намери къщата на бабата. Вълкът изяжда възрастната жена, като се скрива хитро от дърварите, работещи в съседната гора, след това причаква Червената шапчица и изяжда и нея.

Най-познатият днес вариант на приказката принадлежи на Братя Грим, публикуван през 1857 г. В него момиченцето пресича гората, носейки на баба си питка, бурканче масло и конфитюр, и среща вълка, който изяжда и нея, и баба ѝ. На помощ обаче им се притичва един ловец, който разпорва корема на вълка и ги изважда оттам живи и здрави.

Златокоска и трите мечки

Не може да не сте чували тази сладка приказка. Чаровната Златокоска се вмъква в една къщичка в гората, изяжда три купички с храна, сяда в три столчета и накрая заспива в легълцето на най-малката мечка. Когато мечките се прибират, я виждат, тя се събужда и побягва през прозореца. Да, обаче...

Всъщност приказката има два различни енд-а още от 1837 г. В единия мечките намират Златокоска в легълцето, разчленяват я и я изяждат. Във втория Златокоска е дърта вещица – в този случай тя все пак успява да избяга през прозореца, но ... при падането си троши врата и умира.

Снежанка и седемте джуджета

Тази пък Снежанка е толкова известна, че  няма начин да не знаете как свършва. Всеки я знае. Снежанка и принца, щастливо оженени. Да, обаче...

В оригиналната версия Снежанка не е чак толкова добродушна. Злата кралица изпраща ловец да я убие и да се върне с дробовете й, за да ги изяде, но планът пропада, когато принцът изважда от гърлото на Снежанка отровната ябълка. Отмъстителната Снежанка и принцът принуждават кралицата да носи до края на живота си нагорещени железни обувки.

Малката русалка Ариел

Прочутият филм на „Дисни“ за малката русалка завършва с весела сватба между нея и принца. Да, обаче...

Това изобщо не е така в оригиналната приказка "Малката сирена". Там най-общо Ариел, тъкмо превърнала се в човек, вижда как принцът се жени за друга. Тя е толкова разочарована, че първо мисли да го убие, но после се отказва, хвърля се в морето и се превръща в морска пяна. Като цяло Андерсен не променя много историята – в неговата версия Ариел става „дъщеря на въздуха“ и зачаква да отиде в Рая, което казано с други думи пак си е умиране...

Рапунцел

В детската приказка и сравнително новия филм за Рапунцел - принцът се изкачва в непристъпната странна кула по дългата златиста коса на героинята. Да, обаче...

В оригинала на Братя Грим от 1812 г. обаче, това не се случва веднъж – принцът посещава момичето толкова пъти, че тя забременява. Рапунцел става дебела, дрехите ѝ отесняват, вещицата вече няма нужда от нея и я пуска да си ходи. Финалът е самотна майка, която ражда близнаци насред дивата природа. Представяте ли си!

Пепеляшка

Тази приказка ни е от любимите. Колко вълнения, докато най-после намерят на кого е стъклената обувка, която изгубва Пепеляшка. А краят - три дни яли пили и се веселили. Да, обаче... В анимацията обувките, които Пепеляшка носи на бала, са стъклени, а в оригиналната версия на Братя Грим са златни. Но това не е единствената разлика. По-голямата сестра на Пепеляшка отрязва петите и пръстите на краката си, за да й стане обувката. Когато принцът вижда това, страшно се ядосва и й се развиква, а малки птички долитат и й изкълвават очите, при което тя ослепява... Направо лошо да ти стане!

Спящата красавица

Дали тази не е любимата приказка на всички малки момчета, които много искат да станат принцове?Приказката за спящата красавица, както я помним, е за красива девойка, която заспива 100-годишен сън, след като е убола пръста си на вретено. След това идва принцът, целува я, тя се събужда, влюбва се в него, женят се и заживяват щастливо до края на дните си. Да, обаче... Оригиналът на приказката не е толкова сладък. Там младата жена заспива заради проклятие, а не заради вретено и всъщност не я събужда целувката на принц. В замъка на красавицата пристига крал, вижда я, че спи, и прави нещо, което най-общо може да се характеризира като изнасилване. След 9 месеца хубавицата ражда две деца (докато все още си спи), едното, от които засмуква пръста ѝ и премахва проклятието.

Е, как се обясняват тези неща на малки деца? Просто тогава не е имало отдели за закрила на детето и социални служби. Както се разбрахме, на децата ще ги разкажете само, когато имат нужда от сплашване. 

The End

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.