Вдигни очи, виж какво има на покрива (галерия)

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Сн.: skymedia-bg.com
  • Сн.: skymedia-bg.com

Когато вървим и особено когато бързаме за някъде, си гледаме само в краката и не подозираме какво има над нас. Понякога над главите ни стоят архитектурни шедьоври - красиви фризове, цели скулптурни композиции, часовници, тераски, водоливници, кулички, романтични прозорчета... Вижте какво има по софийските покриви. Ентусиасти от Skymedia с дрон са се погрижили да "свалят" красивите столични покриви до нашия компютър. 

Банковата сграда на арх. Никола Лазаров с един от най-впечатляващите декоративни елементи по софийските покриви. Построена през 1910 г. след конкурс между най-добрите архитектурни бюра по това време. Намира се на ул. "Раковски" и ул. "Иван Вазов".

Народният театър "Иван Вазов" е завършен през 1906 г. по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Това е едната от двете метални композиции над предната фасада на театъра.

Църквата "Свети Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" от началото на XX век.

Руската църква с един от най-красивите и различни покриви в София. Завършена е през 1914 г. Автор е руският архитект Михаил Преображенски. Намира се на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Срещу "Руската църква" се извисява впечатляващата кула, с богата декорация на сградата на "Застрахователното дружество" (1926 г.). Автор - арх. Георги Фингов.

Поглед към "Руската църква" от кулата на "Застрахователното дружество" с 360 градусов балкон. Едно от най-високите места на стара София.

"Палата Феникс" се намира на бул. "Дондуков" 3. Сградата е проектирана от архитектурно бюро "Фингов, Ничев и Руков" за австрийско застрахователно дружество и е завършена през 1927г. Над часовника се е намирал феникс, който е разрушен при бомбардировките над София. През 1963 г. е надстроена с един етаж. В момента се ползва от Агенцията по заетостта.

Министерство на земеделието е още една великолепна творба на арх. Никола Лазаров, която е удостоена с първа международна награда през 1912 г. Заради войната строежът закъснява с 8 години. Тук се е помещавала Сметната палата. Намира се на бул. "Христо Ботев".

Една от кулите на Министерството на земеделието. Двете декоративни кули са в стил сецесион, а фасадата и орнаментите са барокови.

Банковата сграда на ул. "Славянска" 2 (зад Народния театър) е проектирана от архитект Георги Фингов. Построена е през 1912 г. за Търговско-индустриалната камара. Имала е зимна градина, която в момента е изложбена галерия.

Централните софийски хали са отворени през 1911 г. Проектът е на архитект Наум Торбов. Затворени са от 1988 г. до 2000 г.

Националната галерия за чуждестранно изкуство се намира в сградата на бившата държавна печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер. Пострадала е силно при бомбардировките.

Сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43 с един от малкото покриви декориран със съвременно изкуство в София. Тук се е намирал домът на Евстрати и Евлоги Гешови – наследници на Иван Евстратиев Гешов.

Куполът на сградата на ъгъла на ул. "Алабин" и ул. "Цар Асен"- "Себат Фархи". Богато декорирана барокова сграда с магазини в партера, която за съжаление все още не е реставрирана.

 

Източник: highviewart

Тагове: 

Още от Кошер, Живот, Знание
.