Нова терапия за възрастни - оцветяването

24
прочитания
От
JILO.BG

Книжките за оцветяване за възрастни са тотален хит на пазара. Освен че действат успокояващо и са приятно занимание, те носят и редица ползи за здравето.

Оцветяването за възрастни има неоспорими ползи, твърдят психолози. Ето с какво могат да ни бъдат полезни книжките за оцветяване.

Преодоляване на стреса. Оцветяването е процес, в който човек има възможност да избира цветове, да ги смесва и комбинира, да вижда резултати от работата си по картинката. Заниманието с цветове и самото рисуване е много добра анти-стрес терапия,която води до канализиране на енергията и успокояване на мислите и тялото.

Арт терапия. Оцветяването е не само здравословно занимание, но е и начин да събудим творческия потенциал в себе си. Дори само при търсенето на идеи за комбинирането на цветове, се включва нашата креативност. Това е възможност възрастните да развихрят своята фантазия и да оцветят например косата зелена, а очите червени. Арт-терапията с рисуване  е част от психологически приграми за овладяването на тревожност, депресия, паника и за самоопознаване.

Карл Юнг преди повече от 100 години е препоръчвал на своите пациенти, имащи проблеми с напрегнатости нервност, да оцветяват мандали. Мандалата е вид диаграма от Будизма, която изобразява енергията на живота. И сега най-търсени на книжния пазар са книги за оцветяване с мандали.

Най-известни у нас са българските издания на книгите с оцветявки за възрастни на Джохана Басфорд – „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“.

Тагове: 

Още от Семейство
.