Аксесоарът, който никога няма да излезе от мода

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:lifenfashion.com

Шапката е един от най-забележителните и забележими аксесоари. Разбира се, няма нищо случайно, защото почти винаги първото на което спираме поглед е лицето на човека. Една стара поговорка гласи: „If you want to get ahead and get noticed, then get a hat!”, която в превод означава „Ако искаш да бъдеш забелязан и да напреднеш, сложи си шапка!”. Всъщност  тук има игра на думи, защото думата “ahead” (напред), означава буквално „с една глава по-напред”. Това определено има смисъл, що се отнася до шапките! 

 
Едно от първите свидетелства за наличието на шапките е открито в Тибет. Открита е рисунка на мъж със сламена шапка, която се връзва под брадичката. Друга ранна форма на шапката е калпакът. Според сведения първата шапка с периферия се е появила в Гърция. Интересът към този модел шапки винаги е бил огромен и те винаги ще бъдат актуални.

Както жените, така и мъжете носят шапки. Истинският бум на шапките е в края на 19 век, когато жените извоюват своите права и свободи и това отприщва изявите им във всички насоки. Първото свидетелство за наличието на дизайнер на женски шапки е от 1529 година. То се появява в Милано и други италиански региони.

До средата на 1800 година италиански и швейцарски производители създават шапки от хартия, картон, конски косъм и дори трева. По това време се появяват тюлът и кадифето. Тези материали предизвикват истинска революция в модата не само на шапките, но и на роклите.

Първият цех за шапки е създаден от фамилия Гудман. Към него те изграждат и дизайнерско ателие.

През 30-те и 40-те години на миналия век тенденцията в шапките клони към по-високи венци и по-тесни периферии.

През 1950 година настъпва революция в конфекцията. Шапкарите трябва да преоткрият себе си не само в света на необходимостта, но и в тази на модата.

През 60-те години на миналия век шапката става основна част от прическата. И мъжете, и жените осъзнават, че вече могат да се обличат по- свободно, и така шапката става неразделна част от тоалетите ни. Тя става символ на обществен статус, част от униформа, спортен екип или моден аксесоар.

След цялото разделяне на мъжки и женски шапки идва ред на тенденцията в съвременното общество, където все повече се слива модата за двата пола. Такива са например бейзболните шапки, който стоят еднакво добре както на мъжете, така и на жените. Съща е и ситуацията с шапките "идиотка", които през горещите летни дни и мъжката и женската глава.

Сламената шапка също е вечна. За дамите и кавалерите моделите са много различни. Сламената шапка за жената е символ на женственост.

Лейди Даяна ще остане в историята на модата, като една от най- известните почитателки на шапките. Друга почитателка на шапките е Камила Паркър Боулс. За момента може да се каже, че дори тя диктува модата в шапките. Говори се, че най-известният дизайнер на шапки Филип Трейси е създал цяла линия от екстравагантни шапки специално за Камила.

Основна задача на шапките е да ни предпазват от метеорологичните условия. Шапките се превърнаха в най- хитовия аксесоар за коса и за мъжете, и за жените. Тяхното разнообразие днес може да задоволи и най-големия каприз. Не трябва да избираме шапките само според модните тенденции, а трябва да се съобразим и с формата на лицето си.

Ако имате идеална форма на лицето търсете си пригладени и тесни шапки, които да откриват вашите прелести. Ако формата на лицето ви, е кръгла ще ви подхождат шапки с големи периферии, които да правят лицето ви по-тясно. Ако лицето ви е малко, купете си още по-малка шапка, тя ще прикрива този факт.

Няма форма или големина на лицето, които да не изглеждат добре с барета. Тя е универсална и на бива, когато я сложите да се притеснявате за каквото и да било.

Ето някои шапки, които ние смятаме за изключително красиви:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Снимки:lifenfashion.com

 И красивите мъжки шапки:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Снимки:heeyfashion.com

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.