Човек наистина може да умре от смях

така поне твърди науката...

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:el.kz

Може и да не ви се вярва, обаче хората наистина умират от смях. В буквалния смисъл. От пресмиване!

На художникът Зюксис от Хераклея, живял още през пети век преди Христа, му поръчали да направи портрет на Афродита. За модел трябва.f да позира меценатът, който осигурявал парите за портрета – стара и заможна дама. Когато художникът видял резултата, предполага се, че умрял от смях. Тук не става дума за метафора – това е първият документиран случай на човек, който загива от смях. Но не и последният.

Един от случаите касае Оле Бензен – аудиолог. За него се предлага, че е умрял след неконтролируем смях след като е гледал филма "Риба, наречена Уанда". Сърдечният му ритъм се вдига над 250 удара в минута и той губи съзнание, след което умира. В друг по-добре документиран случай мъж загива докато гледа комедийното шоу The Goodies, но той страда от наследствена болест на сърцето. Може ли смехът сам по себе си да убие човек тогава?

Смехът може да задейства състояние, познато като катаплексия – човекът остава в съзание, но не може да движи мускулите си. Катаплексията обаче е отделно заболяване и смехът може единствено да предизвика пристъп, не да ви разболее. Също така, прекомерният смях може да стане причина за загуба на съзнание. Това е напълно логично следствие от хипервентиалцията – когато поемате прекалено много кислород докато се смеете, пише idg.bg.

Има и много по-тежки случаи. Има хора, които изпитват определени спазми и гърчове и не могат да контролират смеха си. Тези гърчове обаче също са резултат от други заболявания и състояния – тумори, мозъчни увреждания, психически разстройства и прочее. Загубата на контрол върху смеха е безспорно опасна – лекарите се съгласяват, че за хора с определени здравни проблеми, смехът може да е фатален.

Изводът обаче е, че здравите хора могат да се смеят на воля, освен ако не са древногръцки художници с афинитет към сатиричните портрети.

 

Нямаме информация дали някой е умрял от кражба на статии от други сайтове. Дали би могъл да умре някой не знаем, но е адки неприятно да ни крадат ето тези колеги-devoika.info и berbim.info, които са хамелеони и често се променят.

Автор:JILO.BG

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.