7 признака, че заплатата ви е по-малка, отколкото заслужавате

24
прочитания
От
JILO.BG

За повечето хора месечното възнаграждение е точна оценка за това колко добре се представят и развиват в работата и колко високо са ценени, обяснява HR експертът Лин Тейлър. Според проучване на Glassdoor.com, 39% от служителите смятат, че не получават справедливо заплащане за труда си, пише Profit.bg.

Ще ви представим 7 признака, по които можете да разберете, че получавате по-малко, отколкото наистина заслужавате.

1. В обява за подобна на вашата позиция, компанията ви предлага по-висока заплата от вашата.

Един от най-очевидните признаци, според Тейлър е, ако има няколко длъжности като вашата, а заплатите за тях са по-високи. Затова следете обявите за работа, които пуска фирмата ви, както и с какво заплащане започват новите служители и преценете дали е справедливо, в сравнение с вашия опит и място във фирмата.

2. Приходите на компанията растат, но вашата заплата не помръдва.

Ако разберете, че компанията има поне 20% ръст през последната година, а заплатата ви не е променена, ще имате силни доводи да поискате увеличение.

3. Проучвания показват, че сте зле платени.

Това е един от най-сериозните признаци. Според Тейлър трябва да сте добре информирани за нивото на заплащане за вашата работа. Можете да се информирате от много онлайн източници.

4. Започнали сте първата си работа с ниска заплата и това не се е променило много от тогава.

Ясно е, че първата работна позиция на почти всеки от нас, не му се носила огромна заплата. Най-вероятно сте се съгласили на по-ниска заплата. Проследете развитието си от тогава до сега. Ако заплатата не ви се е променила много, то тогава вие сте зле платени.

5. Изкарвате по-малко от колегите със същия опит и образование.

Хората не обичат да говорят за заплатите си, а в някои компании това дори е забранено. Има обаче различни асоциации и бизнес организации, в които често се обсъждат подобни теми.

6. Отговорностите се увеличават, заплата –Не.

Ако постоянно ви възлагат нови задачи и отговорности, но заплатата ви остава същата, значи сте зле платени. Другият вариант е, ако сте повишени в длъжност, но без това да се отразява на заплатата ви.

7. Щастливи сте, че имате работа.

Ако сте щастливи, просто защото имате работа, без значение дали е зле платена, то това ви гарантира, че няма да получите повишение в заплатата никога. Повечето мениджъри усещат „щастливите служители“, които се примиряват с всичко и използват това.

Тагове: 

Още от Работа
.