Единствената държава в света, в която има Министерство на щастието

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:yvision.kz

Знаете ли, че щастието има свой дом? Това е малко кралството на име Бутан, сгушено в Хималаите, между Индия и Китай, с големина колкото Швейцария, но със скромното население от 743 000 жители.

continento.ru

continento.ru

mir.ufanet.ru

continento.ru

Единствената държава в света, чиято официална религия е тантрическият будизъм. Затова основна цел на правителството е стремежа към щастие на всеки гражданин, залегнало в член 9 от Конституцията

 

continento.ru

Бутан е единствената държава в света, в която има Министерството на щастието, по този начин култът към щастие е превърнат в национална политика.

continento.ru

На 24.08.2008 е създадена държавна “Комисия за всеобщо щастие на хората» (Gross National Happiness Commission), начело с министър-председателя. Кралството напълно се самозадоволява с храна и облекло. А цялото население ходи в националната носия – Кхо.

eagle.mn

Една наистина невероятна страна без глад и престъпност, където хората живеят в радост, без да знаят какво е война и бедност. Приоритет на населението е грижата да запазят своята уникална култура и хармония един между друг.

fishki.mfcu.ru

Животни никой няма право да убива, затова почти всички са вегетарианци. Тук е забранен вносът на химически торове, затова всичко, което расте на тази земя е екологично чисто.

e-vestnik.bg

Друга интересна особеност на тази държава е това, че горите в Бутан не се изсичат, а напротив – само се залесява. Така Бутан се превръща в страната на чистотата и просветлението.

continento.ru

Кралството изцяло произвежда храната и дрехите, които са му нужни. А и нали всички негови жители ходят в националната носия – кхо.

vesveter.ru

vesveter.ru

Бутанският крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук, на 35 години, и съпругата му Джетсун са наричани “Уилям и Кейт на Хималаите”.

spletnik.ru

babyblog.ru

JILO.BG

Тагове: 

Още от Живот, Знание
.