Дамските гащи – 100 години еволюция

24
прочитания
От
JILO.BG

Всички сме виждали бански костюм от 20-те и 30-те години, на който  в наши дни му викаме коктейлна рокля. Подобна еволюция е претърпяла и друга част от гардероба на жената, а именно вълнуващото дамско бельо.

Това, което жените са носели преди 100 години под дрехите си, спокойно може да мине за самостоятелно облекло днес. Как се е стигнало до революционните промени ни помагат да видим няколко исторически фотографии.

1990 г.

Чорапи, кюлоти, риза, корсет, пола, блуза, втора пола… Не това не са отделни тоалети за цяла седмица. Всички тези неща са се носели под корсажа и роклята на почтената дама. И макар на корсета да приписват увреждането на не една нежна фигура, жените в зората  на 20 в. били убедени, че красотата иска жертви.

1910 г.

Една степен по-откровено бельо – като малко по-изрязано деколте на долната блуза или леко по-къси кюлоти – и вече е ясно, че се числите към редиците на разпуснатите куртизанки. Днес на това бельо му викаме леко „консервативна“ горна дреха.

1920 г.

Трудните времена около Първата световна война и последвалите икономически кризи налагат и някои промени в модата, сред които и по-удобното бельо. Жените, на които вече се налагало да работят, а често и да издържат семейство, смело захвърлили тесните корсети в полза на едно ново изобретение  – комбинезона. Днес тази част от интимното облекло също ни прилича на връхна дреха, а някои модни брандове дори предлагат в каталога си рокля-комбинезон.

1930 г.

С бума на бурлеската, кабарето и вариететните шоу програми, дамското бельо става все по-смело и по-дръзко.

Фините дамски чорапи и жартиерите стават неразделна част от бельото, след като полите на дамите също се „еманципират“ и биват скъсени до коляното.

1940 г.

По времето на Втората световна война дамското бельо се състои от сутиен, чорапогащник и долна пола. Времената никак не предразполагали към съблазън и революционни промени в облеклото. 

1950 г.

Кристиан Диор въвежда стила New Look – на почит са пищния бюст, тънката талия и заоблените бедра. Всичко това върви с конусовиден сутиен – смятан за изключително женствен някога и леко странен днес.

Корсетът става по-милостив и лек и вече обхваща само областта на талията. Жените се влюбват в черния цвят на бельото. Доколко описаната мода е привлекателна можем да си отговорим като погледнем една кино легенда, станала нейна „жертва“ – София Лорен.

1960 г.

На почит се връща естествената красота на бюста и конусовидната форма на сутиена е „загладена“. Иконата Бриджит Бардо поставя началото на новите  тенденции – на нея е кръстен новия тип сутиен: „бриждитка“.

Създава се  и прототипът на днешните push-up сутиени, помагащи на дамите визуално да увеличат бюста си.

1970 г.

Следва остър завой в модата в дамското бельо  - то е по-изрязано, но и по-опростено, не затрудняващо свободните движения.

Като символ на сексуалната революция,  Мери Куант въвежда силно изрязаните бикини.

1980 г.

Интересът към по-сложното, красиво бельо се връща. Моделите са много женствени, сложни и разнообразни. Комбинацията от дантела и коприна вече не е запазена марка на черния цвят.

1990 г.

Нежните дантели и полупрозрачните материи се радват  на голям интерес. Често дори е трудно да се направи разлика между бельо и горна дреха – корсета и бодито вече не са запазена територия на интимното облекло и нямат нужда от още един слой плат, който да ги закрива.

Днес

Днес не е останало много пространство за революционни промени, а модните къщи са се заели да усъвършенстват някои от тенденциите на изминалите десетилетия.

А когато нямат какво ново да добавят се опитват да ни впечатлят със скандални рекламни кампании.

Тагове: 

Още от Кошер
.