13 невероятни факта за Япония

24
прочитания
От
JILO.BG
  •  Снимка: zefirka.net

Япония е една прекрасна страна с велика история и богата култура. Повече от 200 години, през 1639 г., тя остава напълно изолирана от външния свят. Самобитността на Страната на изгряващото слънце все още изненадва и ни очарова.

Представяме ви 13 интересни факта за Япония, в което е трудно да се повярва.

1. Хотели - капсули
Един от видовете японски хотели е във вид на спални клетки, подредени една до друга. Пространството в кпасулата позволява да поспите, да гледате телевизия или да почетете книга. Една нощувка в този хотел струва около 30 долара.


 

2. Коледна вечеря в KFC
 
Да отбележите коледната вечеря в KFC е една традиция, която става все по-популярна в Япония. Измислили са едно доста приемливо меню - кофичка с пилешки крилца, салата и торта.

3. Някои японски специално си изкривяват зъбите?!
 
В Япония съществува тенденция "Yaeba", което в превод означава приблизително "криви зъби" или "двойни зъби". Японските жени плащат стотици долари, за да променят зъболекарите абсолютно техните прави и равни зъби. Всички искат да са с цилиндрична форма и да стърчат зъби.

4. В Япония цифрата 4 носи нещастие

В хотели и болници в Япония рядко има 4-ти етаж. Цифрата четири се избягва за абсолютно всичко, защото тя се отъждествява с думата "смърт".

5. На остров  Миякедзима било невъзможно да се ходи без маска
 
Вулканът Ояма, който е разположен в центъра на острова, бълва отровни газове (серен диоксид), заради това жителите не могат да минат без противогаз.

6. Спящи хора по време на работа
 
Сънят на работното място в Япония се нарича "инемури" и е знак за сериозно отношение към работата. Така че японските компании насърчават служителите си да дремнат около половин час, ако са изморени и после да продължат работа. 

7. Тази година 32 000 японки са навършили 100 години
 
В Япония живеят повече от 65 000 души, които са на възраст над 100 години. В деня на почит към възрастните хора - 19 септември, всеки нов дълголетник получава от правителството на страната по една сребърна чиния.  

8. Японците отказват да правят секс
 
Японците (45% от жените и 25% от мъжете) вече не искат да ходят по срещи, да се оженят, а дори и да правят секс, защото всеки е обсебен само кариера.

9. Полицията лови престъпниците с помощта на пейнтбол, или балони пълни с боя.

След удар с шарените топчета или балони върху облеклото или превозното средство на нарушителя остава мастило. Мастилото е специално и помага по-бързо да се залови престъпника.

10. Забрана за танци в клубове след полунощ
 
В Япония има закон, който забранява танците след полунощ. Той е приет през 1948 г., за да се предотврати разпространението на проституцията.

Ех, тези японци, дисциплина трябва да има:)

11. Япония e родното място на най-стария бизнес в света
 
Най-стария бизнес в света е японската гостилница Nisiyama Onsen Keiunkan, която работи вече 705 години.

12. Учениците сами почистват класните си стаи
 
В Япония учениците са ангажирани в почистването на училището.

13. Повече от 70% от територията на Япония е планински местности и гори
 
В страната има много активни вулкани, тъй като тя се намира на огнен пръстен.

Снимки: zefirka.net

JILO.BG

Тагове: 

Още от Живот, Знание
.