Ето за какво е полезна тиквата

Тиквата има имуностимулиращо действие и е богата на антиоксиданти

24
прочитания
От
JILO.BG

Тиквата е наричана от мнозина богатството на есента.Тя е и много богата на витамини и минерали, което я прави привлекателна за консумация.

В минералния комплекс на тиквата се открояват: калций – пази от остеопороза, желязо – осигурява добро кръвотворене, магнезий – подобрява сърдечния тонус и нормализира кръвното, фосфор – укрепва костите и ставите, пази от стрес.

Тиквата съдържа още мед, цинк и кобалт – минерали със силно антиоксидантно действие, които повишават имунитета на организма. Тиквата е съдържа голямо количество калий. Той стимулира сърдечния мускул и има силно диуретично действие. Затова тиквата помага срещу отоци при хипертония, съдови болести, хепатит, цироза, при лечение на бъбреци и болести на простата – аденом или хипертрофия.

Оранжевият цвят на тиквата ни подсказва, че е богата на антиоксиданта бета каротен. Тя обаче е богата и на алфа-каротен и бета-криптоксантин, които са също много мощни антиоксиданти. 

Освен това, тиквата съдържа и полезните за очите антиоксиданти лутеин и зеаксантин, които ни предпазват от катаракта и различни заболявания на очите, зачестяващи с напредването на възрастта.

Източник: fitpersona.com

 

Тагове: 

Още от Кошер
.