Правила шедьоври за джентълмени от 1875 година-част първа

24
прочитания
От
JILO.BG
 • Снимка: eModno

Правилата на истинският джентълмен не са измислени в наши дни. Това, което ще предоставим на вашето внимание са правила на общуване  жентълмени са публивуни в една стара книга от 1875 г. – A Gentleman’s Guide to Etiquette с автор Cecil B. Hartley. 

Указанията на Хартли са на повече от 100 години, но са също толкова валидни днес, колкото са били и през онези далечни времена, пише kingsman.bg. Със сигурност в следващите редове ще откриете няколко истински шедьовъра на джентълменското изкуство.

 • 1. Отвличане на внимание по време на разговор

Върха на невъзпитанието e да разфокусирате вниманието на вашия събеседник по време на разговор със своя тефтер, химикал или часовник.

Дори и да сте се уморили и ви е скучно, не го показвайте господа.

 • 2. Никога не прекъсвайте този, който говори

Дори обикновено уточнение на неправилната дата може да бъде невъзпитано, ако никой не ви е питал. Още по-зле е да довършите мисълта на човека или да го пришпорвате. Изслушайте вица или историята, дори вече да я знаете.

3. Внимавайте с доказването на своята правота

Никога не се опитвайте да доказвате своята правота с помощта на средства като повишен тон, високомерие или унизително обръщение. Винаги бъдете любезни и откровени, освободени от всякакво диктаторство на поведението.

 • 4. Не говорете за бизнеса си ако не са ви питали

Ако не са ви попитали, не говорете за вашия собствен бизнес или професия в обществото. Изобщо, отделяйте по-малко внимание на своята персона.

 • 5. Джентълменът не бива да е високомерен

Джентълменът, излъчващ истински интелект и култура, като правило е скромен. В обкръжението на обикновени хора той може да чувства, че в интелектуален план е на по-високо ниво, но няма да се стреми да показва превъзходството си над тях. Той не бива да се стреми да подхваща теми, на които събеседниците не изпъкват с необходимите знания. Всичко което говори трябва да е с вежлив тон и уважение към чувствата и мнението на другите.

 • 6. Слушайте събеседника си с интерес

Не по-малко важно от умението да говориш е умението да слушаш с интерес. Именно то прави един мъж отличен събеседник и истински джентълмен.

 • 7. Не се намесвайте в чужди разговори

Никога не слушайте разговор между две лица, който не е предназначен за вас. Ако те са толкова близко, че да не можете да не ги чувате, можете да проявите благоприличие като отидете на друго място.

 • 8. Говорете кратко и по същество

Старайте се да говорите, колкото е възможно по-кратко и по работа. Избягвайте дългите, отвлечени и не отнасящи се към предмета на разговора теми.

 • 9. Аргументирайте се, без да обиждате личността

Дори да сте сигурни, че опонентът ви не е прав, водете дискусията спокойно, изказвайте аргументи, без да се целите в личността. Ако виждате, че събеседника е непреклонен в своето заблуждение, то ловко променете темата на разговор, оставяйки му възможност да съхрани достойнството си, а вие да избегнете гнева и раздразнението.

 • 10. Запазете политическите пристрастия за себе си

Имайте ако желаете своите политически убеждения, но не ги изтъквайте и натрапвайте на всяка цена. По никакъв начин не карайте другите хора да се съгласяват с тях. Изслушвайте спокойно мнението на другите и не влизайте в ожесточени спорове. Нека вашият събеседник си мисли, че вие сте лош политик, но не му давайте повод да се усъмни, че сте истински джентълмен.

 • 11. Не сравнявайте събеседниците си помежду си

Говорейки за своите приятели, не ги сравнявайте помежду си. Говорете за достойнствата на всеки от тях, но не се опитвайте да усилите достойнствата на един за сметка на пороците на друг – това никак не би било джентълменски.

 • 12. Не говорете зад гърба на хората

Избягвайте по време на разговор теми, които могат да обидят отсъстващите. Джентълменът никога няма да клевети или да слуша клевета.

 • 13. Не се поставяйте в центъра на събитията

Даже и остроумния и интелигентен човек ще стане невъзпитан, когато се опитва да погълне вниманието на компанията напълно.

 • 14. Не прекалявайте с цитатите на велики хора

Избягвайте прекалено честото употребяване на цитати и мисли на успели и доказали се личности. Като подправка към яденето, те могат да украсят беседата, но тяхното прекалено използване разваля ястието.

 • 15. Не бъдете прекалено педантичен

Избягвайте педантизма. Това е знак не на интелекта, а на глупостта.

Следващите 15 правила ще представим след дни, за да имате време да осмислите тези.

JILO.BG

Тагове: 

Още от Работа, Живот, Знание
.