Една майка разказва за гениалната система за възпитание на деца в Япония

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

Елена Белякова, майка на петгодишната Алис живее в японския град Мацудо, заедно със семейството си. Тя разказва за това, как отглеждат децата в тази невероятна страна.

Точно тези особености във възпитанието правят японците едни от най-мъдрите и  развити хора в света. Нека ги проследим:

  • Първо обществените интереси и после собствените

Японските деца имат общ рожден ден, който се отбелязва в цялата страна. 15 ноември е денят, в който празвунат всички, които са навършили 3 години и половина до 7 години. За тях се организира голям празник, който се нарича Shichi-Go-San, който означава "седем-пет-три".  Нечетните числа се считат за магически в Япония и  съответстват на най-важните етапи в развитието на детето. 

Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

Съвременната японската култура на националните детски празници се корени в традициите на селските общности, където водещ е първо обществения интерес и личния интерес остава назад. Независимо от факта, че сега хората живеят в градовете, те продължават да възпитават децата така, че да се научат да разбират другите хора и да работят за общия интерес. Японците вярват, че този подход е много важен, за да се създаде хармонично общество и държавата като цяло. Така японците учат децата си да бъдат част от голямото.  

Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

  • Децата имитират поведението на родителите си

На това се основава цялата японска система за възпитание-икудзи. Това е много важно и родителите трябва да говорят с детето си внимателно, нежно и ласкаво и никога да не го критикуват рязко. Така детето ще се научи да уважава другите и да контролира себе си и емоциите си.

​Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

  •  В Япония не се прибягва до помощта на бавачки или баби и дядовци

Веднъж,  когато бабата на Алис отишла в детската градина, персоналът не можал да разбере защо му е на детето това. Това е така, защото в това общество счита така: ако семейството има дете, родителите са длъжни да отделят 100% от времето си за децата, без да се използват услугите на детегледачка и още по-малко да разчитат на помощта на баби и дядовци.

​Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

  • Още на 2 години децата започват да посещават няколко кръжока  

Смята се за абсолютно нормално, ако времето на детето е разчетено до секундата. По-малките деца могат едновременно да посещават занятия по английски, смятане, танци, рисуване и пеене. Благодарение на тази система до 4 години почти всички японски деца са в състояние да свирят поне на един музикален инструмент и знаят основите на граматиката и математиката.
И така, на 5 години децата в Япония казват сбогом на безгрижното детство: в градината преподавателите започват да изискват стриктно да спазват всички правила и да се подготвят за училище, където няма да има никакви изключения. Децата имат специална тетрадка, в която се отбелязва всичко, което е правило детето през деня - какво е научило, дали е участвало в почистването, в миенето и всичко останало. 

​Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

  • Не е прието децата от по-малките класове да бъдат водени на училище

Още на 6-годишна възраст на детето трябва да ходи само на училище. Максимумът, който може да си позволи мама е да отиде с него до входната врата. След това е неприемливо, съседите и по-големите деца няма да разберат и да приемат това. Правило е, докато тръгнат на училище, децата да знаят да броят и да четат японската сричкова азбука. В страната на високите технологии децата от най-ранна детска възраст трябва да могат да смятат на ум.

Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

Японците смятат, че ранното обучение на децата развива фронталните лобове на мозъка и креативността, както и слага началото на независимостта и дисциплинираността на децата.

 Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

  • Японските родителите не хвалят децата си публично

 
Така че, в разговор с приятели всяка японска майка ласкаво казва "моето глупаво дете". Чрез този снизходителен епитет всъщност стои това, че всички деца са еднакво интелигентни и талантливи. Въпреки всичко това във всяко семейство родителите много внимателно се отнасят към успехите на децата си.

Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

Снимка:Getty Images (x4), Reuters / Pixstream

А ние, българите, какво правим?!

JILO.BG

Тагове: 

Още от Семейство, Живот, Знание
.