Историята на танзанийските деца албиноси, чиито тела струват повече от злато

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:Eric Lafforgue / REX Shutterstock

Фотографът Ерик Лафорг е документирал трагичната история на деца албиноси в Танзания, чиято плът, според магьосниците, носи късмет. Страната се готви за президентски избори и нападенията срещу албиноси стават все по-чести. Жителите правят магии за успеха на своите кандидати и за целта използват телата на албиносите.

Лафорг посетил защитената благотворителна организация Under the Same Sun, където децата живеят под защита. Живите деца албиноси могат да излизат на улицата придружени само от охрана. 

"В Танзания, телата на албиносите струват повече от златото. Магьосниците използват техните части на тялото -  носа, гениталиите, езиците, пръстите и ушите, за да приготвят отвари, които претендират, че носят щастие" , казва фотографът.

От 2000 година насам са докладвани 76 убийства на албиноси в страната, но бройката им е значително повече. Президентът Jakaya Kikwete нарича тези нападения "отвратителни" и "голям срам за страната."

Смъртта на албинос струва от 500 до 75 хиляди долара, и това в страна, където средната месечна заплата е по-малко от 40 долара.

Фотографът разговарял с децата. 14 - годишният Емануел Фесто е оцелял след жестоко нападение с мачете. Престъпниците отсичат ръката му до лакътя, както и пръстите на другата му ръка. Освен това детето е изгубило четири зъба и част от езика си...  

Въпреки травмата, Емануел обича да рисува. Той иска да стане министър-председател и да "служи на страната си."

Девйката Кабул Нгаранго също е пострадала при нападение. На 12 години са отсекли ръката й, докато спяла до майка си. Тя иска да стане адвокат и да защитава други албиноси.

Децата албиноси живеят в защитено жилище, Танзания

6-годишният Барак Космаса има една от най-страшните истории. По делото във връзка с неговата отрязана ръка са задържани 17 души, сред които баща му и по-големия му брат.  Те отрязали неговата ръка и я продали за 5 000 долара.

Танзанийски колдун-магьосник

11-годишният Мвигулу Матонанге си спомня как са отрязали ръката му: " Отсякоха я, завиха я в една мръсна дрипа и изчезнаха в храстите".

Кабула Нгаранго загубила ръката си докато спяла до майка си. Тя мечтае да стане юрист.

Кулва Лусана на 17 години. Загубила е ръката си през 2001 година. По време на нападението е познала единия от престъпниите, тойбил нейния чичо. 

Пендо Серенгема, на 16 години е била нападната в дома си. Отрязали ръката й до лакътя едва с втория удар с мачетето...

Емануел Фесто и Пендо Серенгема

Емануел Фесто е загубил ръката си през 2007 година. Нападетелите са отрязали пръсти и на другата му ръка, избили са му 4 зъба и са повредили езика му...

32-годишната Мариам също е албинос и е като майка на децата. През 2008 година  тя е загубила двете си ръце и бебето, което носела тогава.

Дженифър, на 16 години, е сестра на Мириам. След нападението над Мириам, двете са се крили две седмици в гората, защото се страхували да не се върнат нападателите. Тя е единствената в защитената къща, която не е била нападната и обезобразена.

14-годишният Адам Роберт е бил нападнат с мачете. Отрязали са пръстите на ръката му. Адам останал жив и разказал на полицията, че в нападението са участвали баща му, мащехата му и по-големия му брат. Съседите потвърдили неговите показания и престъпниците били арестувани. "Никога няма да се върна в семейството си."

Снимки:Eric Lafforgue / REX Shutterstock

JILO.BG

Тагове: 

Още от Кошер, Живот
.