Какво да сложим на трапезата за Никулден

24
прочитания
От
JILO.BG

Според митовете, Св. Николай Мирликийски Чудотворец разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има кораб в беда, той го спасява. Светецът е покровител на моряците и рибарите и затова в чест на Светеца днес на празника се яде риба, най-често шаран, който се смята за слуга на светеца. Ето и основните ястия, които трябва да има на всяка трапеза.

Рибник

Рибникът представлява приготвен в тесто шаран, който се счита и за традиционно ястие на днешния празник. Рибникът се пече в пещ, където се опичат и обредните хлябове. По традиция рибникът и хлябовете първо се освещават в църква или вкъщи, а след това се споделят с близки и съседи. Ето и една рецепта за Рибник.

Рибник по Пловдивски

Необходими продукти:

1. Шаран

2. 6 глави кромид лук

3. 1 сурова чушка или чушка от консерва

4. 1 червен домат

5. 1 ч. чаша счукани орехи

6. 1 ч. л. суха чубрица

7. 1каф. чаша олио

8. Черен пипер на вкус

За тестото:  1кг. брашно,1 кубче мая за хляб, 1 с.л. оцет

Приготвяне:

Запържете или задушете с малко вода и олио ситно нарязания лук, чушката нарязана на дребно и обеления и нарязан на дребно домат. Когато зеленчуците омекнат се дърпат от котлона и се оставят да изстинат. Към тях прибавете счуканите орехи, чубрицата и черния пипер. Посолете. С тази смес напълнете шарана, който предварително сте изчистили и осолили отвътре. Зашийте го с попарен във вода конец. По традиция е добре конецът да е червен или бял против уроки.

За тестото:

Разтворете маята в 1 ½ кафяна чашка хладка вода, в която сте добавили лъжичка сол, захар, малко олио и лъжичка брашно. Оставете кашата на топло, за да втаса за половин час.

Замесете с кашата плюс малко сол, вода и брашното тесто, което разделете на две части. От всяка част разточете тънка кора с размерите на тавичката, която ще използвате.

Сложете едната кора в намаслена тавичка, намажете я с олио и поставете пълнения шаран , а отгоре покрийте с втората кора.

Върху горната кора с върха на остър нож нарисувайте главата и люспите на шарана. Намажете кората с олио и печете рибата два часа и половина в умерена фурна.

Освен рибник на празника се приготвят още няколко традиционни постни ястия:  варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб, ориз със сушени плодове. Предлагаме ви и рецепта за ориз със сушени плодове, която е много разпространена в Шуменска област.

Ориз със сушени плодове

Продукти:

1. 500 гр. сушени ябълки

2. 100 гр. сушени сини сливи

3. 300 гр. ориз

4. 200 гр. захар

5. 1 пакетче ванилия

Приготвяне: Измийте и накиснете плодовете във вода и ги оставете да се накиснат за час-два, докато набъбнат. Водата, в която са били накиснати я загрейте до завиране и прибавете към неяплодовете и изчистения ориз.

След като оризът се свари, прибавтете захарта.Разбъркайте сместа и я ароматизирайте с ванилията. Разсипете я в купички и я сервирайте студена.

Източник:omda.bg

Тагове: 

Още от Живот
.