Откъде идва мини полата

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимки:izuminki.com
  • Снимки:izuminki.com

Историята на миниполата започва с една млада домакиня, която миела пода на къщата си. Казва се Линда Квайзин, обаче не си правете труда да помните името й.  В случая тя не е важна. Начело на революцията ще застане нейната приятелка Мери Куант, която една сутрин през далечната 1953 г. отишла в дома на Линда, за да върне взети назаем пари. И я сварила да мие пода по... къса пола. Дългата много й пречела в чистенето, затова ядосаната домакиня грубо отрязала излишния плат. „Господи, колко е секси“, казала си Мери Куант при вида на разголените крака на Линда.

izuminki.com

И така Мери Куант е дизайнерът, който представя първата си колекция от мини поли през 1962 година, нещо което критиката приема с голямо възмущение. Тогавашните специалисти наричат мини полата нещо, което прилича на носна кърпа...

izuminki.com

Дефилето на модели облечени в мини поли по Бродуей почти причинило масови катастрофи:шофьорите били готови да скочат през прозорците си, за да се насладят на тази красота. Самата Мери Куант разказвала, че не е направила нищо кой знае какво. Тя просто помогнала на жените да си спестят неудобството да тичат и се казват в трамвай с дългите се неудобни поли. И че съвременният живот изисква промяна!

izuminki.com

Мери Куант влиза в историята на модата не само на мини поликато създател, а и на шортите, както и на големите бели яки на блузите, цветните чорапогащи и още други оригинални продукти, които и до днес не са излезли от мода.

izuminki.com

Интересното е, че съвременните критици на модата са оценили Куант високо и са я поставили редом до Коко Шанел и Криситян Диор.  П отова време, дори създателката на малката черна рокля Коко Шанел е било по-консервативна.  

 izuminki.com

Независимо от факта, че мини-полата веднага била оцецена от критиците, обществените простести нараствали навсякъде. В много държавни институции била обявена официална забрана за носенето на мини полите, дори във Ватикана протестирали против тази модна тенденция.

izuminki.com

Били нужни няколко  години, за да отшуми тази вълна от възмущения. Повратната точка била одобрението от Жаклин Кенеди, която решила да попълни собствения си гардероб с мини пола. 

izuminki.com

През 1965 година английският модел на Джин Шримптън се появява облечена в къса пола и това се превръща в сензация. Прекалено скромната аудитория бил шокирана от тази наглост.

izuminki.com

Между другото, полата "мини" е получила името си в чест на марката автомобили"Мини", към които Куант изпитвала най-топли чувства. Години по-късно, тя дори имала възможност да изработи дизайна на един от моделите "Мини" и избира декоративните седалки да са в черно и бяло, а предпазните колани в цвят червен.  От тази серия коли били пуснати в продажба не повече от две хиляди бройки.  

izuminki.com

През 1966 година Мери Куант получава орденът на Британската кралица и разбира се отива с ...мини пола.

izuminki.com

izuminki.com

izuminki.com

izuminki.com

Снимки:izuminki.com

Днес Мери е на 82 години и също изглежда прекрасно, макар вече да не си позволява мини поли...

JILO.BG

Тагове: 

Още от Забава, Работа, Знание
.