Най-впечатляващите и красиви...гробища по света

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:daypic.ru

Вече никого не изненада това, че в туристическите обиколки в много градове са включени и посещенията на гробища. Разбира се, там, където може да се види нещо, което го няма навсякъде. Всъщност туристите могат да се изненадат от необичайната архитектура и произведенията на изкуството, както и на тихия съзерцателен покой на тези места.

Ще ви покажем едни от най-впечатляващите гробища по света, където красотата и спокойствието са онова, което грабва вниманието. 

1. Гробището Пер Лашез (Pere Lachaise), Франция 

Това гробище се намира в източната част на Париж и вероятно е едно най-известните в света. През цялата година се посещава от хиляди туристи.

Тук са погребани много известни хора по целия свят - Оноре дьо Балзак, Фредерик Шопен, Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Марсел Марсо, както и много други писатели и художници, а също и видни политици.

2. Националното гробище Арлингтън, САЩ

Голямото военно гробище се намира в Арлингтън, предградие на столицата Вашингтон. Освен участниците от различните войни и военни конфликти, които са водили САЩ по целия свят от 1865 г. до наши дни, тук са погребани президенти, председателстващи Върховния съд, американски астронавти. Гробището е с площ от около три квадратни километра, и в момента има около 300 хиляди гробове.

3. Терасираното гробище Пок Фу Лан (Pok Fu Lam), Хонг Конг, Китай

Терасираното гробище в западната част на остров Хонг Конг е създадено под формата на амфитеатър. Пренаселените територия на Хонг Конг, не позволяват да се разширява, затова се разполага терасовидно. С течение на времето просто заприличва на гигантски анфитеатър. Някои от погребенията там се изпълняват с по-голяма художественост и изтънченост. 

 

4. Мемориалният риф Нептун (Neptune Memorial Reef), САЩ

Единственото  в света гробище-крематориум еразположено под вода, в изкуствен риф на източното крайбрежие на САЩ.  Тук е последното убежище на онези, които в живота си са били свързани с морето - водолази, моряци. Подводният риф обхваща площ от 65 000 кв. м. Най-известното погребение е на 86-годишната Едит Хинк, жител на Неапол. Нейните роднини решават, че Едит толкова е обичала морето, че заслужава да бъда погребана точно там.

5. Даргавс, "град на мъртвите", Северна Осетия, Русия

Античният некропол е в близост до планинското осетинскосела Даргавс. Там има 97 каменни крипти,  чиито форми са като остри кули. Според легендата, по време на епидемия от чума в XIV век, хората идвали тук, построявали си гробници и чакали смъртта. Некрополът се намира в планината Рабинранг, с изглед към живописната панорама на Кавказките планини.

6. Гробището Реколета (Cementerio de La Recoleta), Аржентина

Едно от най-посещаваните места в столицата на Аржентина и едно от най-красивите гробища в света. Тук са погребани много аржентински президенти и други известни личности. Най-извястният сред е гробът на Ева Перон, легендарна жена и много почитана в Латинска Америка. Ева Перон е актриса и съпруга на аржентинския президент Хуан Доминго Перон, която взема участие в политиката. Гробището е част от Националния исторически музей. Сред скулптурите в гробището има много оригинални произведения на изкуството, обявени за национално културно-историческо наследство.

7. Гробището Мери или "Веселото гробище" (Merry Cemetery), Сапанта, Румъния

Това е странно, "весело" гробище е създадено през 1930 г. от местния художник Стан Йоан Патрой. 

Кръстовете и надгробните плочи са украсени с игриви дървени надписи и рисунки в жанра на примитивизъм. Те показват сцени от живота (понякога и смъртта), разказват за покойниците, за техните достойнства и малки слабости. Както пресъздава самия художник, още древните даки са имали радостно отношение към смъртта. В това вярват и съвременните румънци, че смъртта е просто преход към по-добър живот.

 Снимки:daypic.ru

JILO.BG

Тагове: 

Още от Живот, Знание
.