10 традиционни коледни сладкиши по света

24
прочитания
От
JILO.BG

Какво по хубаво от аромата на прясно изпечени сладки на Коледа, който се носи из целия дом и гали децата по нослето. Милиони хора по света празнуват Коледа и украсяват домовете си, за да се съберат около трапезата за празника. Навсякъде по света коледните обичаи са различни, както и сладкишите, които се приготвят.

Предлагаме ви една предколедна разходка по света, която ще ви запознае с традиционните сладкиши в различните култури.

Гърция

На Бъдни вечер гърците слагат само постни ястия на трапезата си. Характерният сладкиш за Коледа е гръцката баклава със сусам, канела и портокалови кори.

Англия

На Коледа английските жени приготвят традиционния коледен пудинг, в който слагат монета от 6 пенса. В някои семейства се предпочита пая или маслени сладкиши от бадемово тесто с различни захаросани плодове.

Италия

Освен Коледа, на 24-ти декември в Италия се празнува и деня на дървото. На този ден италианската домакиня приготвя голяма козуначена кифла, която е техният традиционен коледен сладкиш.

Испания

На Коледа испанците слагат на масата си вкусен бадемов сладкиш с мед.

Холандия

Тук има много интересен обичай, който се свързва с хвърлянето на бонбони и сладкиши в дворовете, за да дойде по-скоро Дядо Коледа.

България

На коледната трапеза присъства баницата с тиква или тиквеник, както и традиционната баклава с пълнеж.

Германия

Тук се приготвят дребни сладки с канела, които служат и за украса на елхата. На немската трапеза присъства и т.нар щолен сладкиш, който съдържа стафиди, марципан и е поръсен обилно с пудра захар.

Япония

Характерен сладкиш за Коледа в Япония е пандишпановата торта с ягоди и бита сметана.

Филипини

Тук се приготвя филипинска „бибинка“, която всъщност представлява оризова торта с много яйца, сирене и кокосови стърготини.

Бангладеш

За Коледа в Бангладеш домакините приготвят традиционната за страната торта с ориз и плодове.

Източник: ezine.bg

 

Тагове: 

Още от Семейство
.