10-те най-големи животни, които някога са съществували на Земята

24
прочитания
От
JILO.BG

Имало е периоди от еволюцията на животните, в които те са били доста по-големи от нас. Тези праисторически гиганти изглеждат наистина внушително в сравнение с размерите на един средно висок човек. Вижте кои са гигантите от праисторически времена до днес.

1. Амфицелия

Това е най-голямото животно, живяло някога на Земята. Тези тревоядни динозаври са живели преди  145-161 млн. години. Един прешлен на амфицелия е с дължина 2,5 метра.

2. Титанобоа

Титанобоата е изчезнал вид змия, живяла преди около 60 млн. години по времето на палеоцена и около 10 млн. години след изчезването на динозаврите. Това е най-голямата и най-дългата змия, откривана някога. Според изследователи титанобоата е достигала максимална дължина 12-15 м. и тегло около 1 135 кг.

3. Мегалодон

Мегалодонът е вид праисторическа акула – хищник,обитавал океаните в периода късен Олигоцен – ранен Неоген и изчезнал преди 2 милиона години. Мегалодонът можел да достигне 20 метра дължина.

4. Аргентавис

Аргентависът е живял преди 5-8 млн. години и е най-голямата птица, живяла някога на Земята. Размахът на крилата ѝ достигал почти 7 метра.

5. Ирландски лос

Ирландският лос е най-големият елен, живял на Земята. Той е съществувал преди около 7 700 години и е обитавал площта на Евразия, от Ирландия до източната част на езерото Байкал. Неговите рога били много по-големи от тези на всички други видове елени и достигали около 3 метра, от единия до другия край, а теглото им било близо 40 килограма.

6. Гигантска късомуцунеста мечка

Късомуцунестата мечка е живяла преди 10 000 години и се е хранила само с мърша, тъй като ѝ е било трудно да убива плячката си. Изправена гигантската мечка достигала 3,5 метра и е тежала от 600 кг до 1136 кг.

7. Гигантопитек

Гигантопитеците са най-големите човекоподобни маймуни, живели на Земята преди повече от 300 000 години. Те достигали височина до 3 метра и тежали до 300 кг.

8. Парацетарий (индрикотерий)

Парацетарият е бил огромно, подобно на носорог, но без рог животно, бродило по безбрежните евразийски степи преди около 30 млн. години. Индрикотерият е най-голямото сухоземно млекопитаещо животно, което е стигало височина до рамото – 5, 5 метра, а в с главата  - около 8 метра. Теглото му е достигало 20 тона.

9. Кетцалкоакъл

Кетцалкоатъл („пернатия змей“) е живял преди 66-68 млн. години назад. Това е най-голямото летящо животно за цялата история на Земята. Кетцалкоатъла достига височина 12-15 метра и се хранел с мърша и дребни гръбначни животни.

10. Ракоскорпион

Ракоскорпионът е най-голямото членестоного, живяло някога на Земята. Те са можели да растат до 2, 5 метра дължина и са съществували преди 248-500 млн. години.

 

Тагове: 

Още от Знание
.