Морските цигани от племето Баджо: Живот във водата

24
прочитания
От
JILO.BG

Племето Баджо, което населява водите в близост до Малайзия, Индонезия и Филипините, се слави с гмуркането си без екипировка на 20 метра дълбочина за 5-6 минути. Те са перфектни в плуването и прекарват много време във водата.

„Океанът е нашата майка, но тя не е толкова щедра както някога. Затова ние трябва да се гмуркаме още по-надълбоко и за по-дълго време. Някои обаче не се връщат от дъното на океана.“, казва един от племето Баджо.

„Морските цигани“  както ги наричат хората, прекарват живота си на лодки или в дървени катуни във водата. Те са жители на океана, не знаят на колко години са и малцина могат да четат и пишат. Те разчитат за прехраната си на улова от риба.

От малки децата се научават да плуват добре и да се гмуркат, а от 8-годишна възраст започват сериозно да се запознават с риболовните техники на племето. Децата от племето се чувстват като риби във водата и без страх влизат сами с лодки навътре в океана.

Единствените посещения на сушата са, когато трябва да си набавят дървен материал за лодките и къщите или да погребат и изпратят своите мъртви роднини. Племето Баджо е много дружелюбно и винаги се радва да види чужденец.

Източник: themainline.bg, pateshestvenik.com

Тагове: 

Още от Живот
.