Учени от Наса откриха 3 планети, които изглеждат като Земята

24
прочитания
От
JILO.BG

Учени от НАСА са открили нова слънчева система със седем планети, които приличат на Земята, а на 3 от тях може да има живот. Планетите обикалят около звездата Trappist – 1 в съзвездие Водолей на 40 светлинни години от нас, предаде АП.

Звездата, около която обикалят новите планети е по-малка и по-хладна от Слънцето. Името ѝ е Trappist – 1 е сравнително млада, още в ранно детство.До този момент не са откривани други слънчеви системи, в които да има толкова близки и подобни на Земята планети, на които да се предполага, че може да има живот.

На тези екзопланети може да има гъста атмосфера, скалисти планини и океани. Това е един значим признак, че е възможно на тях да има развит живот.

Британският астроном Крис Копъруит от университета в Ливърпул, който е сред ръководителите на екипа от учените, заяви: „Откриването на много скалисти планети с температури на повърхността, които позволяват да има вода в течно състояние, правят тази изумителна система една вълнуваща цел за търсене на извънземен живот в бъдеще.“

Звездата Trappist – 1изгаря водорода изключително бавно, така че ще може да просъществува поне 10 трилиона години – над 700 пъти повече отколкото е съществувала Вселената досега. Това е достатъчно време да се развие живот, пише Игнас Снелен от обсерваторията Лайден в статия за сп. "Nature".

Източник: 24chasa

 

Тагове: 

Още от Знание
.