Апсара – очарователените танцьорки на Камбоджа

24
прочитания
От
JILO.BG

Изящните и грациозни танцьорки, облечени в пищни одежди от коприна са едно блестящо бижу на камбоджанската култура. Девите-апсари, водни духове и облаци, се считат в индуската митология за куртизанки, които могат да застрашат властта на боговете.

За да стане едно камбожанско момиче танцьорка трябва да има среден ръст, тънка талия и широки бедра, високи гърди и грациозни крака и ръце. В танца Апсара от голямо значение е положението на китката и позицията на пръстите. Движението на пръстите е специален език, защото танцът предава значения, вградени в култура в продължение на векове.

Друго важно изискване е танцьорките да са с млечнобяла кожа на тялото и лицето, и затова камбоджанките използват много слънцезащитни кремове за защита на кожата от слънчевата светлина.

Камбоджанският танц е съставен от жестове и пози на древни заклинания и разказва приказки и истории от прочути поеми под съпровода на оркестър от ксилофони, металофони, дървени духови инструменти, барабани и подобни на гонг камбани.

И днес могат да се видят магическите танци Апсара, очарователни със своята красота, изпълнявани от най-красивите камбоджанки. Предлагаме ви видео с уникалните Апсара танци на очарователните танцьорки от Камбоджа.

 

 

Източник: izuminki.com

 

Тагове: 

Още от Знание
.