Френското шосе Пасаж дьо Гоа по 2 пъти на ден потъва под водата

24
прочитания
От
JILO.BG

Пътят Пасаж дьо Гоа, който минава по средата на залива Бурньоф, свързва остров Ноамутие с континенталната част на департамента Вандея във Франция. Интересното на това френско шосе е, че в продължение на час-два приливът го залива и дори алеите, паркинга и тротоарите остават под нивото на водата.

В някои дни водата залива пътя над метър – метър и половина, а в други случаи и в зависимост кой сезон е, пътят може да остане 4 метра под водата. Тогава е забранено използването му от пътни транспортни средства.

В такива моменти има обходни маршрути около Пасаж дьо Гоа, които позволяват свободно придвижване, но мнозина предпочитат атракцията на шосето под вода.

Пасаж дьо Гоа е дълъг 4,5 км. През 18 век е бил доста по-дълъг, тъй като старите диги били поставени далече от бреговата линия.

В миналото единственият възможен начин хората да се придвижат до континенталната част на брега е с помощта на лодка.. С годините брегът започнал да събира тиня, която оформила естествено възвишение, което позволява на хора и животни да преминават през водата на залива и да стигнат до острова.

източник: dnes.bg

Тагове: 

Още от Знание
.