Ето какво всъщност празнуваме на 8-ми март

В историята женският празник е свързан със зачитане правата на жените

24
прочитания
От
JILO.BG

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Календарната дата на празника води началото си от първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. 

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора вАвстрия, Дания, Швейцария и Германия а през 1913 г. във Франция и Русия.

В България първото публично честване на 8-ми март е през 1915 г. След 1960 г. празнуването на деня на жената взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Днес празника на жената се празнува в Афганистан, Ангола, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай, Куба, Грузия, Гвинея Бисау, Еритрея, Казахстан, Киргистан, Лаос, Република Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Виетнам и Замбия.

В някои държави като Камерун, Хърватия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Чили денят на жената не е официален празник, но въпреки това се чества.

Една от версиите е, че мъжете трябва да подарят цвете на жените в своя живот – съпруги, майки, колежки, приятелки. Другото лице на празника е отдаване чест на майките - ние като техни деца им подаряваме цвете и сами станали майки получаваме от своите деца стихче или картичка за празника.

Някои жени очакват признание за значимостта си от любимите си мъже, а необвързаните дами излизане по женски, за да демонстрират своята женска сила и независимост и да я демонстрират в екип.

8-ми март е денят, в който ние, жените днес си спомняме и почитаме всички жени от миналото, които защитаваха правата и значимата роля на жената в семейството и в обществото.  

Честит 8-ми март, мили жени! 

Тагове: 

Още от Кошер
.