Ето кое е едно от най-горещите места на Земята

Тук температурата на въздуха достига 63 градуса, а на почвата 70

24
прочитания
От
JILO.BG

Пустинята Данакил  е едно от най-горещите места на Земята, със средна температура от приблизително 50 градуса по Целзий, а понягога дори и 60 градуса. Тя се намира в Североизточна Африка, в района на Северна Етиопия, Югоизточна Еритрея и до голяма степен на територията на Джибути.

Данакил, една от най-негостоприемните територии на Земята, е разположена в центъра на Афаринската падина.

Данакилската пустиня е изложена на значителна сеизмична активност, макар и да не е имало големи земетресения в историята. Има много активни вулкани, което прави областта е една от най-активните вулканични зони на Земята.

Въпреки екстремните условия, сух климат и липсата на вода, част от пустинята се обитава от много видове животни, главно тревопасни, като зебри, сомалийски газели, степни магарета и др.

В пустинята има незначителни находища на магнезий и калий, но основната суровина е каменната сол, идваща от полета в близост до многобройните солени езера в региона. Хората тук копаят и събират блокчета от сол на 60 градуса температура на въздуха.

Най-големият от тях е Асалското езеро в Джибути, близо до границата с Еритрея, намиращо се на 120 м под морското равнище.

Вулканът Далол се намира в Данакилската депресия, в Североизточна Етиопия. В географията терминът „депресия“ е местност от сушата, чиято надморска височина е по-ниска от нивото на световният океан. Депресиите са безотточни области и ако към тях тече река, в най-ниската част се образува солено езеро.

 

 

Тагове: 

Още от Знание
.