10 удивителни хибридни животни, които наистина съществуват

24
прочитания
От
JILO.BG

Хибридните животни са резултат от кръстосването между две животни и обикновено се наричат междувидови, интерспецифични хибриди. Хибридите между различни подвидове от един и същ вид са познати като вътревидови кръстоски. Повечето от съществуващите днес хибридни животни са получени чрез човешка намеса и не се срещат в естествената природа.

1. Зеброид

Зеброиди е общото название на всички хибриди на зебрата. Те се получват в резултат на кръстосването на мъжка зебра с друг представител от същото семейство – магаре, кон или пони. Техните наименования са съответно зебраре, зеброкон и зеброни. Тези уникални животни имат структурата на тялото на женската, а от мъжкия са наследили райетата, като те не покриват цялото тяло.

2. Полярно гризли

Полярното гризли е получено с кръстосването на гризли и бяла мечка. Въпреки близкото си генетично свойство, двата вида мечки обикновено се избягват в естествени условия. През април 2006 г. обаче, ловци застреляли на о-в Банкс в Северозападните територии на Канада странна на вид мечка, чийто ДНК-тестове, извършени от биогенетиците на организацията Wildlife Genetics International в Британска Колумбия, потвърдили, че животното е родено в естествени условия от майка-полярна мечка и баща-гризли. Учените смятат, че причината е, че при топенето на ледовете белите мечки са се преместили по на юг, в територията на гризлито. Полярните гризлита са фертилни.

3. Лъвопард

Лъвопардът е кръстоска между мъжки леопард и лъвица. Главата на хибрида почти изцяло прилича на лъвската, докато останалата част на тялото му напомня повече на леопард. Лъвопардите са по-големи от нормалните леопарди, обичат да се катерят по дърветата и да плуват, но за жалост са безплодни. Първият документиран лъвопард се ражда в град Колхапур в Индия през 1910 г.

4. Косаткофин

Косаткофина е интересен хибрид, получен при кръстосването на малка черна косатка и бутилконос делфин (афала). Има много сведения за съществуване на подобен хибрид в естесвени условия, но в изкуствена среда има само екземпляра, които живеят в аквапарка Sea Life на Хавайските о-ви. Размерите на косаткофина са нещо средно между тези на изходните видове – по-тъмни и почти черни и по-едри от делфините, но с повече зъби от косатките.

5. Савана

Савана е хибридна порода котки, получени чрез кръстосването на домашна котка (бенгалка) и африкански сервал. Савана е много социална, интелигентна и активна котка. Обича да следва стопаните от стая в стая, също като куче, да играе с различни играчки и може да се научи да ходи на каишка. Представителите на породата имат екзотично излъчване. Тялото им е слабо и издължено.Това са големи домашни котки, чието тегло варира между 4 и 12,5 кг, като това зависи от процента на гените на дивата котка.

6. Лайгър и Тигон

Лайгър е хибрид между мъжки лъв и женски тигър, а тигон – между мъжки тигър и лъвица.Лайгрите са много по-големи от тигрите или лъвовете. На тегло мъжките екземпляри достигат до 500 и дори до 750 кг. Рекордът е лайгър, тежащ 898кг, който е живял в Блюменфонтен зоо в края на 19 век. Най-големия лайгър в момента е Херкулес, който живее в американския Институт за защитени и редки видове в Маями. Той тежи 410 кг.

Тигона е по-малък по размери от родителите си. На тегло тигонът достига до 180-200 кг. Мъжките лигри и тигони са безплодни, докато женските могат да имат потомство. Женските лигри могат да се сношават с тигри, и да раждат тилигри, или с лъвове, и в този случай да раждат лилигри.

7. Кама

Камата е кръстоска между камила и лама. Кама е получена в лабораториите в Дубай, с кръстосването на лама и мъжка едногърба камила. Камите се раждат само в резултат на изкуствено оплождане, тъй като разликата в размерите изключва естественото междувидово размножаване. Целта на учените е била да създадат животно, с размерите и издръжливостта на камилата и приятния темперамент и повечето количество вълна на ламата. Всички ками могат да имат потомство. Те имат къси уши и дълга опашка като камилите, но раздвоено копито, както при ламите, и най-важното – нямат гърбици.

8. Овцесвин

Кръстоска между свиня и овца. В действителност в създаването на този хибрид не участват гени от овца. Тук се кръстосват обикновенната порода прасета с къдравите прасета от порода Линкълншир.

9. Леопон

Кръстоска между лъвица и леопард.

10. Дзо

Дзо е животно хибрид, получено при кръстосването на як с домашна крава. Резултатът е животно, което е много по-голямо от кравата и яка. Всички женски родени от този вид са фертилни, т.е могат да имат потомство. За разлика от женските, мъжките не могат да имат наследници. Дзо се среща най-често в Тибет и Монголия, където се използва за работа, тъй като е много по-силен от своите родители.

 

Тагове: 

Още от Знание
.