Честит Великден! Христос воскресе!

24
прочитания
От
JILO.BG

Днес празнуваме един от най-големите християнски празници – Великден. Нека на този ден си пожелаем добротата и безусловната любов да огреят сърцата ни, а щастието и радостта да бъде наш верен спътник в живота.

На днешния ден според календара на Православната църква честваме едно голямо чудо – Възкръсването на Божия син – Исус Христос, който със своята мъчителна смърт изкупува греховете на хората.

След великденските пости и дни на смирение, и поглеждане навътре към себе си, започват дните на веселието и празнуването. По стара българска традиция в дните: неделя, понеделник и вторник се празнува като се слагат богати трапези и се вият кръшни хора.

Има едно поверие според което на Великден всеки трябва да облече нови дрехи, защото те символизират Възкресението. Особено младите неомъжени жени на всяка цена трябва да се облекат със своите ръчно избродирани и ушити дрехи, което показва колко работливи са те.

По стар нашенски обичай неделя е денят на чукането с яйца. Вярва се, че този, който има най-здравото яйце – борец, той ще се радва на здраве, късмет, щастие и благоденствие през годината.

Честито Възкресение Христово! Нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни, и пламъка на любовта и добротата да изпълнят живота ни!

Източник: beu.bg

 

Тагове: 

Още от Семейство
.