От секса се поумнява

Само че гледането на порно може да увреди мозъка

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:Lechenie.bg

От секса се поумнява, защото стимулира растежа на мозъчни клетки, установиха американски и южнокорейски изследователи.

Те открили, че сексуалната дейност при мишките и плъховете подобрява когнитивните функции. Психолози от университета в Мериленд установиха, че сексът увеличава броя на новогенерираните неврони в хипокампа, който отговоря за дълготрайната памет.

На плъховете била позволена половинчасова сексуална дейност на ден, която била наблюдавана и записвана на видео. Учените изследвали плъховете на средна възраст и установили, че сексът възвръща отслабващото с възрастта функциониране на мозъка до нивата на младежите.

Според изследователите това означава, че редовният секс стимулира генерирането на неврони при възрастните и възстановява когнитивната функция при плъховете на средна възраст. Но ако сексуалната дейност спре, подобрението на когнитивната функция ще бъде загубено.

Учени от университета Контук в Южна Корея стигнаха до извода, че сексът успешно противодейства на негативните последици от стреса за развитието на мозъка. Те открили, че стресът е едно от най-големите препятствия за развитието на неврони, но сексът помага за възстановяването на функцията.

Друго изследване обаче установи, че гледането на порно може да увреди мозъка. Разглеждането на порнографски снимки може да повлияе на човешката памет, особено на способността за вършене на няколко задачи едновременно.

Макар от секса да се поумнява, по-умните хора не правят непременно повече секс, показва американско изследване. Учени от университета в Пенсилвания откриха, че високата работна памет намалява вероятността от преждевременна сексуална дейност. 

Източник бгнес

Тагове: 

Още от Забава, Знание
.