Някои от нещата, които Фейсбук знае за нас

Не си мислете, че само лицето ви може да помогне на мрежата да ви идентифицира

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка: Pixabay

Всеки ден над 1 милиард души по целия свят влизат в личните си профили в социалната мрежа Facebook. Над 1 милиард съдби, чувства, емоции, снимки, приятелства, споделени мисли и прикрити тайни…

А знаете ли, че цялата тази информация остава завинаги, съхранена в сървърите на компанията. Без значение дали нещо е публично или дори изтрито, то се пази с една единствена цел – да бъде осигурена максимална сигурност на същите тези над 1 милиард посетители…

Сайтът Propublica публикува списък на неща, които Facebook знае за всеки от нас, благодарение на всички наши действия в социалната мрежа. И не си мислете, че само лицето ви може да помогне на мрежата да ви идентифицира. При необходимост, благодарение на събраните данни за поведението, Facebook може да разпознае всеки, дори и без профилна снимка.

Днес поглеждаме в сървърите на Марк Зукърбърг и ви представяме няколко от нещата, които Facebook знае за всеки от нас. И не забравяйте:

Всички съобщения, постове на стената и коментари. Дори и да сте ги изтрили преди много време, те все още седят в сървърите на мрежата.

Всички непубликувани постове на стената, които сте тръгнали да пишете, но не сте публикували. Да, Facebook помни нещата, които дори не сте публикували.

  • Времето, когато сте спрели да бъдете приятел с някого и времето, когато активно сте комуникирали с него.

Всички снимки и видеа, които публикувате. Дори и такива, които други потребители са споделили с вас.

  • Всички ваши действия, лайкове или постове през приложенията Instagram и WhatsApp (и двете са собственост на Facebook).

Всички събития, които посещавате, както и всички пътувания, които сте осъществили в други държави.

  • Всички неща, които сте правили в сайтове, където сте влезли чрез регистрацията си във Facebook.

Вашите политически пристрастия или коментари по политически теми.

  • Вашата образователна степен, заплата и дори номера на кредитната ви карта.

Всички лични съобщения, обменени с всеки един потребител, с когото сте си писали някога.

 

 

Тагове: 

Още от Живот, Знание
.